page stazEU flag Erasmus vect POSJechać w Wysokie Tatry, nad Ocean Atlantycki, a może do zabytkowej Norymbergi? Zwiedzić Francję, Niemcy, czy może Słowację?  Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie mogą wybierać.

Takie możliwości daje projekt Gastronomia - uczymy się w Europie realizowany przez nowohucki gastronomik w ramach programu Erasmus+. Oczywiście to nie uroki turystyczne decydują o wyborze destynacji, ale znajomość języka obcego.

1  2

Uczestnicy zagranicznych staży pogłębiają swoją wiedzę, nabywają nowe umiejętności zawodowe, szlifują język. W ciągu ostatnich dwóch lat ze staży skorzystało 58 uczniów (11 grup wyjazdowych  z opiekunami) i 24 nauczycieli. Tak, nauczyciele również doskonalą swoje umiejętności. Przyglądają się pracy swoich zagranicznych kolegów i koleżanek ze szkół zawodowych we Francji, Austrii i Słowacji, towarzyszą im przez 5 dni niczym cienie, bo takie jest właśnie założenie wyjazdów typu jobshadowing. Po powrocie wdrażają nowe metody pracy z uczniami poznane podczas zagranicznych mobilności.

3  4

Uczniowie przez 3-tygodnie pracują w zagranicznych restauracjach, hotelach, gdzie pod opieką swoich mentorów oraz opiekunów ze szkoły zdobywają konkretne umiejętności zawodowe. Działając w międzynarodowych zespołach, oczywiście bez pomocy tłumaczy, wykonują potrawy kuchni narodowych: Francji, Słowacji, Niemiec. Obsługują także gości w tych restauracjach. Jak to wszystko im się udaje? Bardzo pomaga przygotowanie językowo - kulturowe i pedagogiczne realizowane przed wyjazdem w szkole. Po powrocie ze staży uczniowie z łatwością sporządzają: bryndzowe haluszki, ser wyprażany, wołowinę po burgundzku, krem brulee, sałatkę ziemniaczaną czy krustenbraten. 

Staż to nie tylko praca. Uczestnicy poznają atrakcje turystyczne odwiedzanego regionu, kraju. Zawierają międzynarodowe znajomości, nawet takie, które później przeradzają się w przyjaźnie.

Gastronomia - uczymy się w Europie daje tyle wymiernych korzyści i przyciąga tylu chętnych, że Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie już stara się o realizację kolejnego projektu.

Zródło: gastrona