jabOd 18 listopada 2015 r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 mogą jeść w dowolnej ilości świeże polskie jabłka. Półtorej tony pyszności i witamin w jednym pojawiło się dzisiaj w naszej szkole w postaci soczystych i smacznych owoców. Otrzymaliśmy jabłka od sadowników do bezpłatnej dystrybucji.
Nasza szkoła przystąpiła do mechanizmu Agencji Rynku Rolnego i Komisji Europejskiej „Tymczasowe wsparcie dla producentów warzyw i owoców”, którego celem jest skuteczne i ukierunkowane przekazanie środków wsparcia dla producentów owoców i warzyw, którzy wyprodukowane przez siebie określone produkty poddadzą operacji niezbierania plonów lub przekażą na bezpłatną dystrybucję.
W kwietniu 2015 r. szkoła została wpisana na listę innych uprawnionych jednostek, która może bezpłatnie otrzymywać owoce i warzywa. Dzięki tej akcji szkoła wspiera krajowych producentów warzyw i owoców po wprowadzeniu rosyjskiego embarga oraz kształtuje świadomość zdrowego odżywiania.
Jabłka są w kilku gatunkach, pyszne, świeże i chrupiące. Nic tylko jeść. Mamy nadzieję, że z tych jabłek powstanie mnóstwo pysznych szarlotek, ale też soków, kompotów i wiele innych deserów w naszej szkole. W jadalni szkolnej znajdują się skrzynki pełne jabłek. Przed schrupaniem trzeba je tylko umyć. Akcja świetnie wpisuje się w nasze prozdrowotne projekty. Oczywiście jak zjemy te jabłka, to przyjadą do szkoły następne!
Jabłko to wszechstronny owoc. Korzystnie wpływający zarówno na naszą sylwetkę jak i zdrowie. Jeżeli zatem dewiza „żyj zdrowo” towarzyszy nam każdego dnia, to w naszym menu nie powinno zabraknąć jabłek.

Smacznego ;)

» Zapraszamy do galerii zdjęć