III miejsce Norberta Szczurka z klasy 2b w II Festiwalu Kulinarnym Potraw z Dziczyzny w Jurkowie.

II_festiwal18 czerwca 2011 r w Jurkowie odbywał się II Festiwal Kulinarny Potraw z Dziczyzny. Gospodarzem drugiej w historii imprezy jest znany w całym regionie Zajazd w Jurkowie. W pierwszym dniu imprezy odbył się konkurs na najlepszą potrawę z dziczyzny w którym udział wzięli uczniowie ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych z regionu, a  w roli obserwatorów i smakoszy wystąpili zaproszeni  goście .  

W konkursie kulinarnym naszą szkołę reprezentował uczeń klasy 2b Norbert Szczurek, który przygotował potrawę „Rozmarynowy schab z dzika, podany z sosem z dzikiej róży i sosem rydzowym z dodatkiem paluszków rydzowo-cukiniowych w towarzystwie ziół″.

Dzięki zdolnościom kulinarnym Norberta szkoła znalazła się w czołówce zwycięzców zajmując w konkursie III miejsce.

potrawy-z-dziczyznyFestiwal dla wielu ludzi był okazją do skosztowania dań z dziczyzny po raz pierwszy w życiu i po to właśnie jest organizowany, żeby przybliżyć ludziom kuchnię i zwyczaje łowieckie, które są bardzo mocno związane kulturowo i historycznie z ziemią na której żyjemy. Celem imprezy jest rozwój świadomości Polaków w zakresie naszej wielowiekowej tradycji kulinarnej i łowieckiej.

Opiekun: p. Bogumiła Podgórska

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok