Dwa srebrne medale w XIV Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym Sweet Cup 2016 w Presovie na Słowacji

sweet2016W dniu 12 lutego 2016 roku w Presovie odbył się XIV Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy Sweet Cup 2016. 
Konkurs odbywał się w trzech kategoriach: cukiernik, kucharz i dekorator. Temat konkursu to: „Z miłością zmienisz kawałek siebie”. Naszą szkołę reprezentowała Paulina Wojtusik z klasy IV b i Przemysław Kurek z klasy III k. Młodzież przygotowywała Pani Wanda Fundament i Pan Tomasz Dera.
Czytaj więcej: Dwa srebrne medale w XIV Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym Sweet Cup 2016 w Presovie na...

05.12.2015 - Konkurs Hotelarsko Turystyczny Concierge 2015

Ania myslenice201505. grudnia w Myślenicach odbył się konkurs Hotelarsko Turystyczny Concierge 2015. Naszą szkołę reprezentowała Ania Zemełka z kl. 4i.
Całodzienne zmagania składały się z trzech etapów: testu pisemnego, praktycznego zadania do wykonania oraz serii 10 pytań do zadania. Odpowiedzi udzielane przez uczestników oceniało profesjonalne jury.

Czytaj więcej: 05.12.2015 - Konkurs Hotelarsko Turystyczny Concierge 2015

Finał VII Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2015"

przemek michałNasi uczniowie Przemysław Kurek (kl. IIIk), Michał Wnęk (kl. IIb) i Klaudia Trębacz (kl. IIIb) zakwalifikowali się do finału VII Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2015” wraz z eliminacjami do I Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy”. Na 30 zespołów szkolnych biorących udział w półfinale tylko 13 szkół zostało zakwalifikowanych do finału.

Czytaj więcej: Finał VII Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego...

XII edycja konkursu „Stół pięknie nakryty - zakąska z indyka na jesiennym stole"

jesienny stol 2015W dniu 21 listopada 2015 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych Nr 2 przy ul. Zamoyskiego 6 odbył się XII Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty - zakąska z indyka na jesiennym stole".
Po raz kolejny młodzi kucharze sporządzali potrawy, a kelnerzy nakrywali stoły i przygotowali napoje mieszane. W konkursie wzięło udział 13 drużyn z województwa małopolskiego. Nasza drużyna zajęła III miejsce i zdobyła Puchar dla szkoły.  Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie reprezentowany był przez:

Czytaj więcej: XII edycja konkursu „Stół pięknie nakryty - zakąska z indyka na jesiennym stole"

Dwa pierwsze oraz dwa drugie miejsca w XI Międzynarodowym Konkursie Szkół Gastronomicznych w Bratysławie

Bratyslawa 2015W dniach od 19 do 23 października 2015 r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie uczestniczyli w XI Międzynarodowym Konkursie Szkół Gastronomicznych w Bratysławie. W konkursie pod nazwą „Europa 2015” rywalizowali uczniowie w zawodach kucharz, kelner oraz barman. Rywalami naszych uczniów były między innymi zespoły ze Słowacji, Czech oraz Chorwacji. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie był reprezentowany przez:

Czytaj więcej: Dwa pierwsze oraz dwa drugie miejsca w XI Międzynarodowym Konkursie Szkół Gastronomicznych w...

II miejsce zespołu ZSG nr 1 w Konkursie „Potrawy z grzybami inspirowane kuchnią żydowską”


rydz2015Konkurs odbył się 26 września w ramach 8. Święta Rydza w Wysowej Zdroju i składał się z dwóch części:
» CZĘŚĆ I- dwuetapowa
etap I- przygotowanie potrawy z grzybami ze składników powierzonych przez organizatora w tzw. czarnej skrzynce
etap II- prezentacja deseru przygotowanego w szkole, inspirowanego kuchnią żydowską, sporządzonego ze składników polskiego pochodzenia.
microphone25Wywiad dla portalu potrawyregionalne.pl 
 
Czytaj więcej: II miejsce zespołu ZSG nr 1 w Konkursie „Potrawy z grzybami inspirowane kuchnią żydowską”