Maciej Kluba laureatem II miejsca w I Ogólnopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych

ogolno kon szkol gastroKonkurs odbył się 18 kwietnia 2015r. w Małopolskiej Szkole Gościnności w Myślenicach. Tematem były MAŁOPOLSKIE PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE, a w szczególności JABŁKA RACIECHOWICKIE. Uczestnicy finału (12 os.) mieli za zadanie wykonać zakąskę zimną lub gorącą i danie główne, wykorzystując w każdym daniu Jabłka z Raciechowic.

Czytaj więcej: Maciej Kluba laureatem II miejsca w I Ogólnopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych

IV miejsce uczennicy klasy IIc Anny Kućki w konkursie kulinarnym w Wiśle

A kucka14 kwietnia 2015 roku, uczennica Anna Kućka, wzięła udział w V Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym GOTUJ Z PASJĄ, poświęconym Hannie Szymanderskiej, autorce książek kulinarnych i popularyzatorce kuchni regionalnych, która zginęła w wypadku samochodowym. W konkursie udział wzięło 16 zawodników. Zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej odbyły się pod hasłem PRAWDZIWA KUCHNIA POLSKA. SMAK I TRADYCJA.

Czytaj więcej: IV miejsce uczennicy klasy IIc Anny Kućki w konkursie kulinarnym w Wiśle

XIII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2015"

sweet2015Złote medale dla Izy Łąkas (kl. IIc) i Karola Świt (kl. IIId) za tort oraz srebrne medale dla Pauliny Wojtusik (kl. IIIb) i Marcina Bujakowskiego (kl. IIa) za deser w XIII Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym „SWEET CUP 2015".

W dniu 19 lutego 2015 roku w Presovie na Słowacji odbył się XIII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2015”, w którym uczestniczyło 19 reprezentacji szkół.

Czytaj więcej: XIII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2015"

26.09.2014 - II miejsce uczniów naszej szkoły w konkursie kulinarnym ,,Pasterskie Tradycje”

rydz201426 września odbył się w Wysowej konkurs kulinarny dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych PASTERSKIE TRADYCJE. Impreza odbyła się w ramach VII Święta Rydza.
Konkurs składał się z trzech części: część I - wiedzy, część II sensoryczna, część III - kulinarna. Przedmiotem I części Konkursu była wiedza o produktach wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Wsi i Rozwoju Rolnictwa. Przedmiotem części II była analiza sensoryczna produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (kasze, tłuszcze i zioła). W części III uczniowie sporządzili potrawy przygotowane tak, aby składnikiem każdej były leśne grzyby i baranina bądź jagnięcina polskiego pochodzenia.

Czytaj więcej: 26.09.2014 - II miejsce uczniów naszej szkoły w konkursie kulinarnym ,,Pasterskie Tradycje”

20.09.2014 - III miejsce i wyróżnienie w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

karp2014Dnia 20.09.2014 r. odbył się konkurs kulinarny Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Karpia dla uczniów szkół gastronomicznych organizowanych w ramach XII Dni Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie. Do konkursu zakwalifikowało się 12 zespołów ze szkół. Nasi uczniowie Karolina Wojnarowska i Bartosz Fryc z kl. IV b zajęli III miejsce oraz wyróżnienie za smak. Karolina i Bartek sporządzili Karpia na karmelizowanym porze z orzechami z dodatkiem mamałygi i sałatki z kopru włoskiego.

Czytaj więcej: 20.09.2014 - III miejsce i wyróżnienie w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

XII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2014"

Srebrne medale dla Pauliny Jasek i Adriana Bujaka z klasy IV b w XII Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym „SWEET CUP 2014".

cweet cup2014W dniach 20-21.02.2014r. w Presovie na Słowacji odbył się XII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2014”, w którym uczestniczyło 20 reprezentacji szkół.
Konkurs odbywał się w czterech kategoriach: kucharz, cukiernik, sprzedawca i dekorator. Tematem konkursu były „Kontrasty".Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w kategoriach: kucharz i cukiernik.
Paulina Jasek wykonała tort malinowy, a Adrian Bujak wykonał deser z gorzkiej czekolady z musem czekoladowo-śliwkowym w towarzystwie kolorowego pieprzu i sosu malinowego.
Młodzież przygotowała: p. Wanda Fundament.

Czytaj więcej: XII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2014"