Finał VII Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2015"

przemek michałNasi uczniowie Przemysław Kurek (kl. IIIk), Michał Wnęk (kl. IIb) i Klaudia Trębacz (kl. IIIb) zakwalifikowali się do finału VII Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2015” wraz z eliminacjami do I Ogólnopolskiej „Olimpiady Kawy”. Na 30 zespołów szkolnych biorących udział w półfinale tylko 13 szkół zostało zakwalifikowanych do finału.

Czytaj więcej: Finał VII Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego...

XII edycja konkursu „Stół pięknie nakryty - zakąska z indyka na jesiennym stole"

jesienny stol 2015W dniu 21 listopada 2015 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych Nr 2 przy ul. Zamoyskiego 6 odbył się XII Małopolski Konkurs „Stół pięknie nakryty - zakąska z indyka na jesiennym stole".
Po raz kolejny młodzi kucharze sporządzali potrawy, a kelnerzy nakrywali stoły i przygotowali napoje mieszane. W konkursie wzięło udział 13 drużyn z województwa małopolskiego. Nasza drużyna zajęła III miejsce i zdobyła Puchar dla szkoły.  Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie reprezentowany był przez:

Czytaj więcej: XII edycja konkursu „Stół pięknie nakryty - zakąska z indyka na jesiennym stole"

Dwa pierwsze oraz dwa drugie miejsca w XI Międzynarodowym Konkursie Szkół Gastronomicznych w Bratysławie

Bratyslawa 2015W dniach od 19 do 23 października 2015 r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie uczestniczyli w XI Międzynarodowym Konkursie Szkół Gastronomicznych w Bratysławie. W konkursie pod nazwą „Europa 2015” rywalizowali uczniowie w zawodach kucharz, kelner oraz barman. Rywalami naszych uczniów były między innymi zespoły ze Słowacji, Czech oraz Chorwacji. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie był reprezentowany przez:

Czytaj więcej: Dwa pierwsze oraz dwa drugie miejsca w XI Międzynarodowym Konkursie Szkół Gastronomicznych w...

II miejsce zespołu ZSG nr 1 w Konkursie „Potrawy z grzybami inspirowane kuchnią żydowską”


rydz2015Konkurs odbył się 26 września w ramach 8. Święta Rydza w Wysowej Zdroju i składał się z dwóch części:
» CZĘŚĆ I- dwuetapowa
etap I- przygotowanie potrawy z grzybami ze składników powierzonych przez organizatora w tzw. czarnej skrzynce
etap II- prezentacja deseru przygotowanego w szkole, inspirowanego kuchnią żydowską, sporządzonego ze składników polskiego pochodzenia.
microphone25Wywiad dla portalu potrawyregionalne.pl 
 
Czytaj więcej: II miejsce zespołu ZSG nr 1 w Konkursie „Potrawy z grzybami inspirowane kuchnią żydowską”

II miejsce Michała Wnęka i Pauliny Piegzy w XIII Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie

Paulina MichalW sobotę 19 września w Skoczowie, odbyły się XIII Regionalne Dni Rybactwa, a w ramach nich Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Karpia dla uczniów szkół gastronomicznych.
W konkursie udział wzięło osiem szkół z województwa śląskiego i małopolskiego. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy IIb, Michał Wnęk i Paulina Piegza, którzy sporządzili „karpia w otoczce wieprzowej w aromacie borowika w piance cukinowej”.

Czytaj więcej: II miejsce Michała Wnęka i Pauliny Piegzy w XIII Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie

KONKURS „WIRTUALNY MENEDŻER” - wielki sukces uczniów z klasy 3h

konkurs menagerZ wielką radością informujemy, że uczniowie z klasy 3h: Sandra Brączek, Klaudia Gacek i Kacper Herjan zajęli VIII miejsce w konkursie „Wirtualny Menedżer” wśród 56 zespołów z województw: małopolskiego, podkarpackiego, lubelskiego i świętokrzyskiego. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że Nasi uczniowie byli najlepszą drużyną wśród szkół zawodowych z Małopolski. Do finału konkursu zakwalifikowały się tylko dwie szkoły z województwa małopolskiego: Liceum Pijarów i ZSG nr 1.

Czytaj więcej: KONKURS „WIRTUALNY MENEDŻER” - wielki sukces uczniów z klasy 3h
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok