XIII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2015"

sweet2015Złote medale dla Izy Łąkas (kl. IIc) i Karola Świt (kl. IIId) za tort oraz srebrne medale dla Pauliny Wojtusik (kl. IIIb) i Marcina Bujakowskiego (kl. IIa) za deser w XIII Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym „SWEET CUP 2015".

W dniu 19 lutego 2015 roku w Presovie na Słowacji odbył się XIII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2015”, w którym uczestniczyło 19 reprezentacji szkół.

Czytaj więcej: XIII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2015"

26.09.2014 - II miejsce uczniów naszej szkoły w konkursie kulinarnym ,,Pasterskie Tradycje”

rydz201426 września odbył się w Wysowej konkurs kulinarny dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych PASTERSKIE TRADYCJE. Impreza odbyła się w ramach VII Święta Rydza.
Konkurs składał się z trzech części: część I - wiedzy, część II sensoryczna, część III - kulinarna. Przedmiotem I części Konkursu była wiedza o produktach wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Wsi i Rozwoju Rolnictwa. Przedmiotem części II była analiza sensoryczna produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (kasze, tłuszcze i zioła). W części III uczniowie sporządzili potrawy przygotowane tak, aby składnikiem każdej były leśne grzyby i baranina bądź jagnięcina polskiego pochodzenia.

Czytaj więcej: 26.09.2014 - II miejsce uczniów naszej szkoły w konkursie kulinarnym ,,Pasterskie Tradycje”

20.09.2014 - III miejsce i wyróżnienie w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

karp2014Dnia 20.09.2014 r. odbył się konkurs kulinarny Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Karpia dla uczniów szkół gastronomicznych organizowanych w ramach XII Dni Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie. Do konkursu zakwalifikowało się 12 zespołów ze szkół. Nasi uczniowie Karolina Wojnarowska i Bartosz Fryc z kl. IV b zajęli III miejsce oraz wyróżnienie za smak. Karolina i Bartek sporządzili Karpia na karmelizowanym porze z orzechami z dodatkiem mamałygi i sałatki z kopru włoskiego.

Czytaj więcej: 20.09.2014 - III miejsce i wyróżnienie w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

XII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2014"

Srebrne medale dla Pauliny Jasek i Adriana Bujaka z klasy IV b w XII Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym „SWEET CUP 2014".

cweet cup2014W dniach 20-21.02.2014r. w Presovie na Słowacji odbył się XII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2014”, w którym uczestniczyło 20 reprezentacji szkół.
Konkurs odbywał się w czterech kategoriach: kucharz, cukiernik, sprzedawca i dekorator. Tematem konkursu były „Kontrasty".Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w kategoriach: kucharz i cukiernik.
Paulina Jasek wykonała tort malinowy, a Adrian Bujak wykonał deser z gorzkiej czekolady z musem czekoladowo-śliwkowym w towarzystwie kolorowego pieprzu i sosu malinowego.
Młodzież przygotowała: p. Wanda Fundament.

Czytaj więcej: XII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2014"

3.02.2014 - "Calvados Nouvelle International Trophies 2014 "

joannaa2014Joanna Winiarska z klasy IVj zajęła III miejsce w ogólnopolskim konkursie barmańskim w ramach polskiej edycji międzynarodowego konkursu "Calvados Nouvelle International Trophies 2014 "

3.02.2014 w "Starej Zajezdni" na krakowskim Kazimierzu odbył się ogólnopolski konkurs barmański w ramach polskiej edycji międzynarodowego konkursu „Calvados Nouvelle International Trophies 2014". Wzięło w nim udział 50 zawodników. Uczniowie szkół hotelarsko - gastronomicznych mieli 15 minut na przygotowanie dekoracji (open space) do czterech porcji long drinków, by następnie w ciągu 7 minut na scenie zaprezentować swoje techniczne umiejętności barmańskie. Surowe oceny mistrzów barmańskich były starannie omówione podczas 1 minutowej konsultacji po wykonaniu zadania. Poziom uczestników konkursu był bardzo wysoki co licznie zgromadzona publiczność nagradzała oklaskami. Praca jury degustacyjnego, które oceniało walory smakowe i estetyczne przygotowanych long drinków na oczach widzów (system włoski) dodatkowo uatrakcyjniała rywalizację młodych adeptów sztuki barmańskiej.

Czytaj więcej: 3.02.2014 - "Calvados Nouvelle International Trophies 2014 "

17.01.2013 - II Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Turystyce

olimpiada turystyka2013W dniu 17.01.2014r. z inicjatywy i w ramach współpracy Akademii Wychowania Fizycznegow Katowicach oraz Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Czeladzi odbył się II Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Turystyce.
Udział wzięło 106 uczestników z 30 szkół (z Krakowa, Gliwic, Oławy, Czeladzi, Katowic, Rudy Śląskiej, Żywca, Częstochowy, Gryfic, Siemianowic Śląskich, Jaworzna, Kędzierzyna Koźla, Olkusza, Chorzowa, Bytomia, Mikołowa, Wieliczki, Dąbrowy Górniczej, Piekar Śląskich, Opola, Sosnowca i Chodzieży. Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy 4t: Katarzyna Budek, Magdalena Grymek, Patrycja Miernik, Monika Miodek i Klaudia Śrek. Nasze dziewczęta mimo, że nie zajęły miejsca na podium to za udział w konkursie zdobyły certyfikaty oraz liczne upominki w postaci przewodników, map turystycznych oraz rabaty do wybranych sklepów sportowych.
 
Czytaj więcej: 17.01.2013 - II Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Turystyce