20.09.2014 - III miejsce i wyróżnienie w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

karp2014Dnia 20.09.2014 r. odbył się konkurs kulinarny Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Karpia dla uczniów szkół gastronomicznych organizowanych w ramach XII Dni Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie. Do konkursu zakwalifikowało się 12 zespołów ze szkół. Nasi uczniowie Karolina Wojnarowska i Bartosz Fryc z kl. IV b zajęli III miejsce oraz wyróżnienie za smak. Karolina i Bartek sporządzili Karpia na karmelizowanym porze z orzechami z dodatkiem mamałygi i sałatki z kopru włoskiego.

Czytaj więcej: 20.09.2014 - III miejsce i wyróżnienie w Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

XII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2014"

Srebrne medale dla Pauliny Jasek i Adriana Bujaka z klasy IV b w XII Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym „SWEET CUP 2014".

cweet cup2014W dniach 20-21.02.2014r. w Presovie na Słowacji odbył się XII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2014”, w którym uczestniczyło 20 reprezentacji szkół.
Konkurs odbywał się w czterech kategoriach: kucharz, cukiernik, sprzedawca i dekorator. Tematem konkursu były „Kontrasty".Uczniowie naszej szkoły wzięli udział w kategoriach: kucharz i cukiernik.
Paulina Jasek wykonała tort malinowy, a Adrian Bujak wykonał deser z gorzkiej czekolady z musem czekoladowo-śliwkowym w towarzystwie kolorowego pieprzu i sosu malinowego.
Młodzież przygotowała: p. Wanda Fundament.

Czytaj więcej: XII Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2014"

3.02.2014 - "Calvados Nouvelle International Trophies 2014 "

joannaa2014Joanna Winiarska z klasy IVj zajęła III miejsce w ogólnopolskim konkursie barmańskim w ramach polskiej edycji międzynarodowego konkursu "Calvados Nouvelle International Trophies 2014 "

3.02.2014 w "Starej Zajezdni" na krakowskim Kazimierzu odbył się ogólnopolski konkurs barmański w ramach polskiej edycji międzynarodowego konkursu „Calvados Nouvelle International Trophies 2014". Wzięło w nim udział 50 zawodników. Uczniowie szkół hotelarsko - gastronomicznych mieli 15 minut na przygotowanie dekoracji (open space) do czterech porcji long drinków, by następnie w ciągu 7 minut na scenie zaprezentować swoje techniczne umiejętności barmańskie. Surowe oceny mistrzów barmańskich były starannie omówione podczas 1 minutowej konsultacji po wykonaniu zadania. Poziom uczestników konkursu był bardzo wysoki co licznie zgromadzona publiczność nagradzała oklaskami. Praca jury degustacyjnego, które oceniało walory smakowe i estetyczne przygotowanych long drinków na oczach widzów (system włoski) dodatkowo uatrakcyjniała rywalizację młodych adeptów sztuki barmańskiej.

Czytaj więcej: 3.02.2014 - "Calvados Nouvelle International Trophies 2014 "

17.01.2013 - II Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Turystyce

olimpiada turystyka2013W dniu 17.01.2014r. z inicjatywy i w ramach współpracy Akademii Wychowania Fizycznegow Katowicach oraz Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych w Czeladzi odbył się II Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Turystyce.
Udział wzięło 106 uczestników z 30 szkół (z Krakowa, Gliwic, Oławy, Czeladzi, Katowic, Rudy Śląskiej, Żywca, Częstochowy, Gryfic, Siemianowic Śląskich, Jaworzna, Kędzierzyna Koźla, Olkusza, Chorzowa, Bytomia, Mikołowa, Wieliczki, Dąbrowy Górniczej, Piekar Śląskich, Opola, Sosnowca i Chodzieży. Naszą szkołę reprezentowały uczennice z klasy 4t: Katarzyna Budek, Magdalena Grymek, Patrycja Miernik, Monika Miodek i Klaudia Śrek. Nasze dziewczęta mimo, że nie zajęły miejsca na podium to za udział w konkursie zdobyły certyfikaty oraz liczne upominki w postaci przewodników, map turystycznych oraz rabaty do wybranych sklepów sportowych.
 
Czytaj więcej: 17.01.2013 - II Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Turystyce

15.01.2014 - VI Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej

j bros gustakPo raz kolejny dwie uczennice naszej szkoły kształcące się w zawodzie technik hotelarstwa Justyna Broś oraz Justyna Guśtak z klasy 4h wzięły udział w Olimpiadzie Wiedzy Hotelarskiej. Tradycyjnie etap okręgowy został zorganizowany w Zespole Szkół Ekonomicznych nr 1 w Krakowie. Organizatorem Olimpiady jest Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy. Współorganizatorami są: Polska Izba Hotelarstwa w Warszawie i Zespół Szkół Ekonomiczno - Hotelarskich im. Emilii Gierczak w Kołobrzegu. Do etapu okręgowego VI edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej zakwalifikowało się 373 osób z całej Polski.

Czytaj więcej: 15.01.2014 - VI Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej

Kreatywne Warsztaty Przedsiębiorczości XLX - III miejsce

kwp2013We wtorek 26.11.2013 r. w siedzibie Małopolskiego Stowarzyszenia Kupców i Przedsiębiorców, odbyły się kolejne warsztaty XLX (ekspert, nauka, doświadczenie) na które przybyły drużyny młodzieży reprezentujące krakowskie szkoły ponadgimnazjalne. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 reprezentowali uczniowie klas: 2d Anna Stachura i Katarzyna Zientara oraz uczniowie klasy 2a: Maciej Kluba i Paweł Kowal, którzy zajęli III miejsce.

Podczas pięciogodzinnych warsztatów uczniowie zakładali własną firmę konfrontując swój pomysł z obecnymi na warsztatach doradcami biznesowymi oraz koleżankami i kolegami z innych szkół. Pomysły jakie zrodziły się w trakcie warsztatów w ocenie przedsiębiorców praktyków mają duże szanse na sukces rynkowy.

Czytaj więcej: Kreatywne Warsztaty Przedsiębiorczości XLX - III miejsce