21-25.10.2013 - IX Międzynarodowy Konkurs Szkół Gastronomicznych w Bratysławie

ix midzynarodowy konkurs szk gastronomicznych w bratysawW dniach od 21 do 25 października 2013 r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie uczestniczyli w IX Międzynarodowym Konkursie Szkół Gastronomicznych w Bratysławie. W konkursie pod nazwą „Europa 2013” rywalizowali uczniowie w zawodach kucharz, kelner, barman, cukiernik. 
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie był reprezentowany przez: 
- Ewelinę Krawczyk i Jolantę Oksień uczennice klasy IVa - w zawodzie kucharz. 
- Justynę Śliwę i Katarzynę Tłuszcz z klasy IVj - w zawodzie kelner. 
- Joannę Winiarską z klasy IVj - w zawodzie barman.

Czytaj więcej: 21-25.10.2013 - IX Międzynarodowy Konkurs Szkół Gastronomicznych w Bratysławie

29.09.2013 - IV miejsce w konkursie kulinarnym „Kuchnia odnaleziona”, który odbył się w ramach VI Święta Rydza w Wysowej Zdroju

swieto rydza2013Przedmiotem konkursu były potrawy przygotowane tak, aby składnikiem każdej z nich były grzyby i choć jeden z produktów zarejestrowanych na liście produktów tradycyjnych lub regionalnych województw małopolskiego lub podkarpackiego. Potrawy były oceniane w kategoriach: przystawka i danie główne.
Naszą szkołę reprezentowała drużyna w składzie: Adrian Bujak IVa, Mateusz Kania i Tomasz Nowak z klasy IIIa.

Czytaj więcej: 29.09.2013 - IV miejsce w konkursie kulinarnym „Kuchnia odnaleziona”, który odbył się w ramach VI...

21.09.2013 - X Mistrzostwa Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia oraz Konkurs Kulinarny na Najlepszą Potrawę z Karpia

karp201321 września 2013 r. na rynku w Skoczowie odbyły się X Mistrzostwa Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia oraz Konkurs Kulinarny na Najlepszą Potrawę z Karpia dla amatorów w ramach XI Regionalnych Dni Rybactwa.

Do konkursu zakwalifikowali się uczniowie: Tomasz Nowak i Damian Mendalski z kl. III a. W konkursie startowali uczniowie z Wisły, Tychów, Rzeszowa, Wrocławia, Cieszyna, Międzyświecia, Bielska- Białej.

Nasi uczniowie wywalczyli IV miejsce w VIII Międzynarodowych Mistrzostwach Europy w przygotowywaniu potraw z karpia w ramach XI Regionalnych Dni Rybactwa.

Czytaj więcej: 21.09.2013 - X Mistrzostwa Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia oraz Konkurs Kulinarny na...

1.06.2013 - III Festiwal Kulinarny „Smak Pienińskiego Pstrąga”

pstrag20131 czerwca 2013r. w przepięknej scenerii, u podnóża Trzech Koron, w Sromowcach Niżnych odbyła się III edycja Konkursu Kulinarnego „ Smak Pienińskiego Pstrąga”.
Festiwal jak co roku zorganizowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Celem konkursu jest promocja regionu, pogłębienie wiedzy i sztuki kulinarnej. Startujący w konkursie mieli za zadanie przygotować przystawkę zimną lub ciepłą z ,,akcentem regionalnym".

Czytaj więcej: 1.06.2013 - III Festiwal Kulinarny „Smak Pienińskiego Pstrąga”

10-12.04.2013 - Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo TOSTSTÓJ

toststojW dniach: 10-12 kwietnia 2013 r. w budynku warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych odbył się konkurs na Najlepsze Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo organizowany już po raz 18 przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości. Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo Toststój działające przy Technikum Gastronomiczno-Hotelarskim nr 10 w Krakowie znalazło się w trzydziestce najlepszych miniprzedsiębiorstw w Polsce uzyskując tytuł finalisty! Cały ogrom pracy wykonany na rzecz miniprzedsiębiorstwa, poświęcony czas, często zarwane noce nie poszły na marne! Spółka Toststój osiągnęła zamierzony cel! Okazała się jedną z trzydziestu najlepszych spośród stu trzydziestu startujących w konkursie!

Czytaj więcej: 10-12.04.2013 - Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo TOSTSTÓJ

12.03.2013 - IV Bielski Konkurs Kulinarny

mistrz-dobrego_smaku2013We wtorek 12.03.2013 r. w bielskim Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych trwały kuchenne zmagania w ramach IV Bielskiego Regionalnego Konkursu Kulinarnego „Finezja smaku potraw z cielęciny”. W szranki o tytuł najlepszego kuchmistrza, który przyrządzi najpyszniejszą cielęcinę, stanęło dziewiętnastu młodych kucharzy z Cieszyna, Żywca, Bielska-Białej, Wisły, Bydgoszczy, Rybnika, Jastrzębia Zdroju, Wodzisławia Śląskiego oraz Gliwic. W kuchennych zmaganiach wziął także udział Sebastian Szafrański z kl. IV b, który przygotował potrawę: udziec nadziewany musem jajecznym i borowikami podany na sosie żurawinowym ze szparagami z emulsją lubczykową- cytrynową. Sebastian za  swoje umiejętności kulinarne został wyróżniony i otrzymał Puchar Mistrza Smaku.

Czytaj więcej: 12.03.2013 - IV Bielski Konkurs Kulinarny