21.09.2013 - X Mistrzostwa Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia oraz Konkurs Kulinarny na Najlepszą Potrawę z Karpia

karp201321 września 2013 r. na rynku w Skoczowie odbyły się X Mistrzostwa Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia oraz Konkurs Kulinarny na Najlepszą Potrawę z Karpia dla amatorów w ramach XI Regionalnych Dni Rybactwa.

Do konkursu zakwalifikowali się uczniowie: Tomasz Nowak i Damian Mendalski z kl. III a. W konkursie startowali uczniowie z Wisły, Tychów, Rzeszowa, Wrocławia, Cieszyna, Międzyświecia, Bielska- Białej.

Nasi uczniowie wywalczyli IV miejsce w VIII Międzynarodowych Mistrzostwach Europy w przygotowywaniu potraw z karpia w ramach XI Regionalnych Dni Rybactwa.

Czytaj więcej: 21.09.2013 - X Mistrzostwa Juniorów w Przyrządzaniu Potraw z Karpia oraz Konkurs Kulinarny na...

1.06.2013 - III Festiwal Kulinarny „Smak Pienińskiego Pstrąga”

pstrag20131 czerwca 2013r. w przepięknej scenerii, u podnóża Trzech Koron, w Sromowcach Niżnych odbyła się III edycja Konkursu Kulinarnego „ Smak Pienińskiego Pstrąga”.
Festiwal jak co roku zorganizowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Celem konkursu jest promocja regionu, pogłębienie wiedzy i sztuki kulinarnej. Startujący w konkursie mieli za zadanie przygotować przystawkę zimną lub ciepłą z ,,akcentem regionalnym".

Czytaj więcej: 1.06.2013 - III Festiwal Kulinarny „Smak Pienińskiego Pstrąga”

10-12.04.2013 - Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo TOSTSTÓJ

toststojW dniach: 10-12 kwietnia 2013 r. w budynku warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych odbył się konkurs na Najlepsze Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo organizowany już po raz 18 przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości. Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo Toststój działające przy Technikum Gastronomiczno-Hotelarskim nr 10 w Krakowie znalazło się w trzydziestce najlepszych miniprzedsiębiorstw w Polsce uzyskując tytuł finalisty! Cały ogrom pracy wykonany na rzecz miniprzedsiębiorstwa, poświęcony czas, często zarwane noce nie poszły na marne! Spółka Toststój osiągnęła zamierzony cel! Okazała się jedną z trzydziestu najlepszych spośród stu trzydziestu startujących w konkursie!

Czytaj więcej: 10-12.04.2013 - Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo TOSTSTÓJ

12.03.2013 - IV Bielski Konkurs Kulinarny

mistrz-dobrego_smaku2013We wtorek 12.03.2013 r. w bielskim Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych trwały kuchenne zmagania w ramach IV Bielskiego Regionalnego Konkursu Kulinarnego „Finezja smaku potraw z cielęciny”. W szranki o tytuł najlepszego kuchmistrza, który przyrządzi najpyszniejszą cielęcinę, stanęło dziewiętnastu młodych kucharzy z Cieszyna, Żywca, Bielska-Białej, Wisły, Bydgoszczy, Rybnika, Jastrzębia Zdroju, Wodzisławia Śląskiego oraz Gliwic. W kuchennych zmaganiach wziął także udział Sebastian Szafrański z kl. IV b, który przygotował potrawę: udziec nadziewany musem jajecznym i borowikami podany na sosie żurawinowym ze szparagami z emulsją lubczykową- cytrynową. Sebastian za  swoje umiejętności kulinarne został wyróżniony i otrzymał Puchar Mistrza Smaku.

Czytaj więcej: 12.03.2013 - IV Bielski Konkurs Kulinarny

05.03.2013 - Finał Konkursu Wiedzy Informatycznej i Turystycznej

wiedzy_inf_i_tur05.03. w Wyższej Szkole Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej odbył się finał Konkursu Wiedzy Informatycznej i Turystycznej. Nasza szkoła brała udział w części turystycznej: Znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym w ramach projektu UWOLNIJ WYOBRAŹNIĘ.
Pomimo dużej konkurencji (70 uczniów z 32 szkół) Dominika Góralczyk z kl. 4 t wywalczyła wyróżnienie. Gratulujemy!.
Czytaj więcej: 05.03.2013 - Finał Konkursu Wiedzy Informatycznej i Turystycznej

05.03.2013 - VI Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych

vi_konkurs5.03.2013W dniu 5 marca 2013 roku w Żabnie koło Tarnowa odbył się VI Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych. W konkursie wzięły udział dwuosobowe zespoły z 20 szkół województwa małopolskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy IVc Laura Kubler i Joanna Mrozowicz. przygotowane przez panią Iwonę Katarzyńską. W pierwszym etapie konkursu uczniowie rozwiązywali test z ogólnej wiedzy gastronomicznej, w drugim zaś przygotowywali aranżację okolicznościowego stołu pt. „Zimowe wspomnienie letnich wakacji”. Do ważnych elementów oceny praktycznej należały między innymi własna inwencja, oryginalność raz prezentacja uczniów.

Czytaj więcej: 05.03.2013 - VI Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych