10-12.04.2013 - Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo TOSTSTÓJ

toststojW dniach: 10-12 kwietnia 2013 r. w budynku warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych odbył się konkurs na Najlepsze Młodzieżowe Miniprzedsiębiorstwo organizowany już po raz 18 przez Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości. Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo Toststój działające przy Technikum Gastronomiczno-Hotelarskim nr 10 w Krakowie znalazło się w trzydziestce najlepszych miniprzedsiębiorstw w Polsce uzyskując tytuł finalisty! Cały ogrom pracy wykonany na rzecz miniprzedsiębiorstwa, poświęcony czas, często zarwane noce nie poszły na marne! Spółka Toststój osiągnęła zamierzony cel! Okazała się jedną z trzydziestu najlepszych spośród stu trzydziestu startujących w konkursie!

Czytaj więcej: 10-12.04.2013 - Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo TOSTSTÓJ

12.03.2013 - IV Bielski Konkurs Kulinarny

mistrz-dobrego_smaku2013We wtorek 12.03.2013 r. w bielskim Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych trwały kuchenne zmagania w ramach IV Bielskiego Regionalnego Konkursu Kulinarnego „Finezja smaku potraw z cielęciny”. W szranki o tytuł najlepszego kuchmistrza, który przyrządzi najpyszniejszą cielęcinę, stanęło dziewiętnastu młodych kucharzy z Cieszyna, Żywca, Bielska-Białej, Wisły, Bydgoszczy, Rybnika, Jastrzębia Zdroju, Wodzisławia Śląskiego oraz Gliwic. W kuchennych zmaganiach wziął także udział Sebastian Szafrański z kl. IV b, który przygotował potrawę: udziec nadziewany musem jajecznym i borowikami podany na sosie żurawinowym ze szparagami z emulsją lubczykową- cytrynową. Sebastian za  swoje umiejętności kulinarne został wyróżniony i otrzymał Puchar Mistrza Smaku.

Czytaj więcej: 12.03.2013 - IV Bielski Konkurs Kulinarny

05.03.2013 - Finał Konkursu Wiedzy Informatycznej i Turystycznej

wiedzy_inf_i_tur05.03. w Wyższej Szkole Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej odbył się finał Konkursu Wiedzy Informatycznej i Turystycznej. Nasza szkoła brała udział w części turystycznej: Znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym w ramach projektu UWOLNIJ WYOBRAŹNIĘ.
Pomimo dużej konkurencji (70 uczniów z 32 szkół) Dominika Góralczyk z kl. 4 t wywalczyła wyróżnienie. Gratulujemy!.
Czytaj więcej: 05.03.2013 - Finał Konkursu Wiedzy Informatycznej i Turystycznej

05.03.2013 - VI Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych

vi_konkurs5.03.2013W dniu 5 marca 2013 roku w Żabnie koło Tarnowa odbył się VI Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych. W konkursie wzięły udział dwuosobowe zespoły z 20 szkół województwa małopolskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy IVc Laura Kubler i Joanna Mrozowicz. przygotowane przez panią Iwonę Katarzyńską. W pierwszym etapie konkursu uczniowie rozwiązywali test z ogólnej wiedzy gastronomicznej, w drugim zaś przygotowywali aranżację okolicznościowego stołu pt. „Zimowe wspomnienie letnich wakacji”. Do ważnych elementów oceny praktycznej należały między innymi własna inwencja, oryginalność raz prezentacja uczniów.

Czytaj więcej: 05.03.2013 - VI Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych

XI Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2013”

sweet_cup_2013Złoty medal dla Aleksandry Więcławek z klasy IV b w XI Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym „SWEET CUP 2013”.

26-27.02.2013 r. w Presovie na Słowacji odbył się XI Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2013”, w którym uczestniczyło 19 reprezentacji szkół. Konkurs odbywał się w czterech kategoriach: kucharz, cukiernik, sprzedawca i dekorator. Uczniowie naszej szkoły brali udział w dwóch kategoriach: kucharz i cukiernik. Konkurs przebiegał pod tytułem „Czekalodowa Pokusa”.

Czytaj więcej: XI Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2013”

24.11.2012 -"Stół pięknie nakryty - europejska zakąska na polskim stole".

terrine

II miejsce naszej drużyny w IX edycji Małopolskiego konkursu „Stół pięknie nakryty”

24 listopada 2012 r w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyła się IX edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty” pod hasłem – europejska zakąska na polskim stole. Ekipy składały się z dwóch osób - kucharza, który przygotowywał danie konkursowe oraz barmana, który sporządzał soft drinka i nakrywał stół wg własnego pomysłu. W tym przypadku współpraca była bardzo ważna, ponieważ punkty z tych dwóch prac sumowały się i dawały wynik końcowy.

Czytaj więcej: 24.11.2012 -"Stół pięknie nakryty - europejska zakąska na polskim stole".