05.03.2013 - Finał Konkursu Wiedzy Informatycznej i Turystycznej

wiedzy_inf_i_tur05.03. w Wyższej Szkole Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej odbył się finał Konkursu Wiedzy Informatycznej i Turystycznej. Nasza szkoła brała udział w części turystycznej: Znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym w ramach projektu UWOLNIJ WYOBRAŹNIĘ.
Pomimo dużej konkurencji (70 uczniów z 32 szkół) Dominika Góralczyk z kl. 4 t wywalczyła wyróżnienie. Gratulujemy!.
Czytaj więcej: 05.03.2013 - Finał Konkursu Wiedzy Informatycznej i Turystycznej

05.03.2013 - VI Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych

vi_konkurs5.03.2013W dniu 5 marca 2013 roku w Żabnie koło Tarnowa odbył się VI Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych. W konkursie wzięły udział dwuosobowe zespoły z 20 szkół województwa małopolskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy IVc Laura Kubler i Joanna Mrozowicz. przygotowane przez panią Iwonę Katarzyńską. W pierwszym etapie konkursu uczniowie rozwiązywali test z ogólnej wiedzy gastronomicznej, w drugim zaś przygotowywali aranżację okolicznościowego stołu pt. „Zimowe wspomnienie letnich wakacji”. Do ważnych elementów oceny praktycznej należały między innymi własna inwencja, oryginalność raz prezentacja uczniów.

Czytaj więcej: 05.03.2013 - VI Wojewódzki Konkurs Wiedzy i Umiejętności Gastronomicznych

XI Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2013”

sweet_cup_2013Złoty medal dla Aleksandry Więcławek z klasy IV b w XI Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym „SWEET CUP 2013”.

26-27.02.2013 r. w Presovie na Słowacji odbył się XI Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2013”, w którym uczestniczyło 19 reprezentacji szkół. Konkurs odbywał się w czterech kategoriach: kucharz, cukiernik, sprzedawca i dekorator. Uczniowie naszej szkoły brali udział w dwóch kategoriach: kucharz i cukiernik. Konkurs przebiegał pod tytułem „Czekalodowa Pokusa”.

Czytaj więcej: XI Międzynarodowy Konkurs Cukierniczy „SWEET CUP 2013”

24.11.2012 -"Stół pięknie nakryty - europejska zakąska na polskim stole".

terrine

II miejsce naszej drużyny w IX edycji Małopolskiego konkursu „Stół pięknie nakryty”

24 listopada 2012 r w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyła się IX edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty” pod hasłem – europejska zakąska na polskim stole. Ekipy składały się z dwóch osób - kucharza, który przygotowywał danie konkursowe oraz barmana, który sporządzał soft drinka i nakrywał stół wg własnego pomysłu. W tym przypadku współpraca była bardzo ważna, ponieważ punkty z tych dwóch prac sumowały się i dawały wynik końcowy.

Czytaj więcej: 24.11.2012 -"Stół pięknie nakryty - europejska zakąska na polskim stole".

16.11.2012 - Ekologia od kuchni

ekologia2012Dnia 16 listopada 2012 r. Fundacja Aeris Futuro przeprowadziła warsztaty z uczniami naszej szkoły. Celem zajęć było wykształcenie właściwej postawy oraz odpowiedniego podejścia do tematyki żywieniowej. Zajęcia opierały się na prezentacji  obrazującej naukowe dowody potwierdzające skalę wpływu naszych wyborów żywieniowych na kondycję środowiska naturalnego oraz przybliżały wiedzę dotyczącą znajomości podstawowych rozróżnień diety wegetariańskiej.
W drugiej części warsztatów odbył się konkurs gastronomiczny, w którym jury  degustacyjne wybrało trzy najlepsze potrawy wegetariańskie.

Czytaj więcej: 16.11.2012 - Ekologia od kuchni

14-16.11.2012 - IV edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces"

W dniach 14-16 listopada br. uczniowie naszej szkoły: Kamil Woźniak i Sebastian Szafrański brali udział w ogólnopolskich kulinarnych zmaganiach w ramach IV edycji ogólnopolskiego konkursu „Zgotuj sobie sukces”. W kwietniu 2012 r. wywalczyli sobie udział do półfinału, finału konkursu. Z 54 zespołów zakwalifikowało się 24 zespoły w tym nasz zespół. Konkurs odbył się w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie. Przed konkursem w listopadzie zostali zaproszeni do radia Kraków, gdzie opowiadali o swojej pasji kulinarnej i przygotowaniach do konkursu.
W trakcie zmagań konkursowych uczestnicy wykonywali 6 porcji dania zasadniczego oraz deseru w czasie 90 minut z produktów dostępnych w „BLACK BOX-ie”; łosoś, ryż jaśminowy, kawa instant, bezy, polędwica wieprzowa, kasza pęczak, buraki, jabłka, zielony banan. Potrawy były oceniane przez przez członków międzynarodowego jury oraz kucharzy warszawskich.

Czytaj więcej: 14-16.11.2012 - IV edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces"