14-16.11.2012 - IV edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces"

W dniach 14-16 listopada br. uczniowie naszej szkoły: Kamil Woźniak i Sebastian Szafrański brali udział w ogólnopolskich kulinarnych zmaganiach w ramach IV edycji ogólnopolskiego konkursu „Zgotuj sobie sukces”. W kwietniu 2012 r. wywalczyli sobie udział do półfinału, finału konkursu. Z 54 zespołów zakwalifikowało się 24 zespoły w tym nasz zespół. Konkurs odbył się w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości w Warszawie. Przed konkursem w listopadzie zostali zaproszeni do radia Kraków, gdzie opowiadali o swojej pasji kulinarnej i przygotowaniach do konkursu.
W trakcie zmagań konkursowych uczestnicy wykonywali 6 porcji dania zasadniczego oraz deseru w czasie 90 minut z produktów dostępnych w „BLACK BOX-ie”; łosoś, ryż jaśminowy, kawa instant, bezy, polędwica wieprzowa, kasza pęczak, buraki, jabłka, zielony banan. Potrawy były oceniane przez przez członków międzynarodowego jury oraz kucharzy warszawskich.

Czytaj więcej: 14-16.11.2012 - IV edycja ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces"

02.10.2012 - I Ogólnopolski Konkurs na najlepszy przepis kulinarny

I miejsce Tomasza Mierzwy w I Ogólnopolskim Konkursie dla średnich szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikująceo rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
 
zamoyskiego20122 października 2012r., w Krakowie odbył się finał I Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszą recepturę z wykorzystaniem produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako ChNP, ChOG oraz GTS.
Konkurs skierowany był do uczniów, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden z w/w produktów.
Jury Konkursu spośród 32 nadesłanych prac wyłoniło w Półfinale 10 najwyżej ocenionych przepisów kulinarnych, które zostały zakwalifikowane do Finału.
W drugim etapie nastąpił wybór zwycięskich przepisów na podstawie oceny wykonanych potraw.
Czytaj więcej: 02.10.2012 - I Ogólnopolski Konkurs na najlepszy przepis kulinarny

30.09.2012 - Konkurs Kulinarny „ Zbójnicki Kociołek” w ramach V Święta Rydza w Wysowej - Zdroju

III miejsce naszej drużyny podczas Konkursu Kulinarnego „Zbójnicki Kociołek” 
w ramach V Święta Rydza w Wysowej - Zdroju

wysowa2012W niedzielę 30 września 2012r. odbył się konkurs Młodych Talentów Kulinarnych „Zbójnicki Kociołek”.
Konkurs adresowany jest do uczniów szkół gastronomicznych województwa małopolskiego i podkarpackiego, a jego celem jest propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.
Nasza szkołę reprezentowała drużyna w składzie: Krzysztof Kaczor, Tomasz Kata i Mateusz Kiermasz z klasy IV A, którzy przygotowali zakąskę: Leśne tymbaliki z orzeźwiającymi kroplami beskidzkiej rosy oraz danie główne: Pieczone żeberka z ziemniakami w zbójnickiej panierce z duetem sosów.

Czytaj więcej: 30.09.2012 - Konkurs Kulinarny „ Zbójnicki Kociołek” w ramach V Święta Rydza w Wysowej - Zdroju

26-27.09.2012 - I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Wołowina na Polskim Stole”

I miejsce za spot reklamowy promujący walory wołowiny podczas finału 
I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Wołowina na Polskim Stole”

W dniach 26- 27 września 2012r., w  Łomży odbył się  finał I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Wołowina na Polskim Stole”, którego celem głównym było propagowanie walorów odżywczych i kulinarnych polskiego mięsa wołowego oraz pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.

Naszą szkołę reprezentowała drużyna trzyosobowa:
Praktyczny Konkurs Kulinarny - Mateusz Kiermasz IV A i Mateusz Nowokuński II A
Konkurs Wiedzy o Wołowinie i prezentacja spotu promującego wołowinę - Barbara Machota IV C.

Czytaj więcej: 26-27.09.2012 - I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Wołowina na Polskim Stole”

15-19.09.2012 - VII Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

W dniach 15-16 września 2012 r. na Rynku w Skoczowie odbyły się Mistrzostwa Europy w przyrządzaniu potraw z karpia organizowane w ramach X Regionalnych Dni Rybactwa. Organizatorem była Lokalna Grupa Rybacka - ŻABI KRAJ. Nasi uczniowie Kamil Wożniak, Sebastian Szafrański kl. IV B uczestniczyli w konkursie przygotowując potrawę: Karp po królewsku podany na ragoût z grzybów leśnych z sosami migdałowym i wiśniowym z babeczką owocową. Publiczność mogła podziwiać uczniów od momentu sprawiania ryby do gotowej potrawy. Celem tej imprezy jest promowanie zdrowej kuchni, w szczególności potraw z karpia jako ryby będącej symbolem regionu. Zmaganiom konkursowym towarzyszyły wielkie emocje. Uczniowie przeprowadzali - obróbkę wstępna karpia, przygotowywali właściwa potrawę w/g kryteriów konkursowych.
Uczniów przygotowała p. Bogumiła Podgórska

9.09.2012 - Konkurs „Smak Pienińskiego Pstrąga”

I miejsce Tomasza Mierzwy w konkursie „Smak Pienińskiego Pstrąga”

konkurs_pstragW niedzielę 9. września w pięknej scenerii przełomu Dunajca odbyła się II edycja konkursu gastronomicznego „Smak Pienińskiego Pstrąga” organizowanego przez Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Celem konkursu była promocja regionu oraz pogłębienie wiedzy i sztuki kulinarnej. Naszą szkołę reprezentował uczeń kl. IVa Tomasz Mierzwa.  Przygotował on zakąskę zimną „ Filet z pstrąga z kawiorem na sałatce z jabłka i kopru włoskiego z sosnowym aromatem”, z wykorzystaniem elementów kuchni molekularnej. Fakt ten zyskał uznanie jury, które przyznało naszemu uczniowi I miejsce.

Czytaj więcej: 9.09.2012 - Konkurs „Smak Pienińskiego Pstrąga”