Menu główne

29.11.2011 - III Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy

Wyróżnienie Mateusza Kiermasza z klasy III A w III Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy

III_b_konkurs_mlodych29.11.2011 w Cieszynie odbył się III Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy, w którym uczestniczyło 16 reprezentacji Szkół Gastronomicznych. Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu dania zasadniczego z wykorzystaniem ryb lub owoców morza. Reprezentant naszej Szkoły Mateusz Kiermasz z klasy III A sporządził wędzonego pstrąga podanego w dymie tlącej szyszki w towarzystwie kniszki , śliwkowego i lazurowego sosu.
Jury doceniło jego umiejętności przyznając wyróżnienie za technikę pracy.

Czytaj więcej: 29.11.2011 - III Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy

Kreatywne Warsztaty Przedsiębiorczości XLX

Uczniowie klasy 3h zdobyli I miejsce w Kreatywnych Warsztatach Przedsiębiorczości!

kreatywne_w_p2011Już po raz kolejny w Krakowie odbyły się Kreatywne Warsztaty Przedsiębiorczości zorganizowane przez Instytut Przedsiębiorczości „Prymus” oraz Małopolskie Stowarzyszenie Kupców i Przedsiębiorców. Warsztaty odbywają się w formie gry edukacyjnej, w trakcie której uczniowie uczą się przekształcać teoretyczny pomysł na biznes w realistyczny plan. Dzieje się to pod okiem ekspertów - praktyków czyli doświadczonych przedsiębiorców. 

Czytaj więcej: Kreatywne Warsztaty Przedsiębiorczości XLX

18.11.2011 - VIII edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty”

II miejsce Joanny Czyż z klasy III b i Magdaleny Techmańskiej z klasy III h w VIII edycji Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty".

8edycja_m_k18 listopada 2011 r w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie odbyła się VIII edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty” pod hasłem - „polska gęś z nutą ziół na świątecznym stole”.

Temat tegorocznego konkursu był związany z polską prezydencją w UE i propagowaniem walorów kulinarnych polskiej gęsi.

Ekipy składały się z dwóch osób - kucharza, który przygotowywał danie konkursowe oraz barmana, który sporządzał drinka. W tym przypadku współpraca była bardzo ważna ponieważ punkty z tych dwóch prac sumowały się i dawały wynik końcowy.

Czytaj więcej: 18.11.2011 - VIII edycja Małopolskiego Konkursu „Stół pięknie nakryty”

4.11.2011 - Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” w Warszawie

Wielki sukces reprezentacji Szkoły w Ogólnopolskim Konkursie „Kuchnia Polska na Mazowszu”

ogolnopolski_konkursW dniu 4 listopada w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011”, do którego jury wybrało 12 drużyn. Zespół reprezentujący szkołę tworzyli kucharze Norbert Szczurek z klasy III b i Mateusz Kiermasz 
z klasy III a oraz Dariusz Bukowski z klasy IV J.
Kucharze przygotowali wyśmienite potrawy, za które otrzymali puchar, a kelner ujął jury postawą, wiadomościami oraz umiejętnościami praktycznymi i wywalczył III miejsce w Polsce!
Czytaj więcej: 4.11.2011 - Finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2011” w...

19.10.2011 - EUROCUP 2011

II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Barmańskim EUROCUP 2011!

eurocup2011W dniu 19.10.2011r. w Presovie odbył się Międzynarodowy Konkurs Barmański EUROCUP 2011, w którym wzięły udział 41 drużyny z krajów Europy i 1 z Meksyku w kategorii clasic. Zawodnicy wykonali po 3 porcje long drinków i soft drinków. 
Naszą szkołę reprezentowali Mateusz Biela i Mateusz Drebot z klasy IV j, którzy ujęli jury swoją techniką pracy oraz trafnym doborem składników do napojów. Reprezentanci Szkoły wywalczyli srebrny medal dla szkoły oraz indywidualnie srebrny i brązowy.

Czytaj więcej: 19.10.2011 - EUROCUP 2011

17-21.10.2011 - VII Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny „Europa 2011”

Kelnerzy wywalczyli I miejsce (stół okolicznościowy) zaś kucharze III miejsce (wyróżnienie za najlepszą technikę pracy).

17-21.10.2011_BratyslawaW dniach 17-21 października 2011 roku w Strednej Odbornej Skole w Bratysławie odbył się VII Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny „Europa 2011”, w którym brali udział uczniowie z dwunastu europejskich szkół w kategoriach: kucharz, kelner i barman. Naszą szkołę reprezentowali kucharze z klasy IIIa: Kiermasz Mateusz, Mierzwa Tomasz oraz kelnerzy z klasy IVj: Bubak Paweł, Cebula Damian, Knapik Łukasz.

Drużyna kucharzy przygotowała potrawy okolicznościowe:
zakąskę zimną: tatar wołowy z kawiorem winnym
zakąskę gorącą: dorada pieczona w soli w asyście krewetek z sosem serowym
zupę: krem groszkowo-chrzanowy
danie zasadnicze: przepiórka nadziewana suszonymi owocami obłożona kasztanami z sosem żurawinowym
deser: fantazja czekoladowo-cytrusowa.

Czytaj więcej: 17-21.10.2011 - VII Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny „Europa 2011”
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok