11.01.2011 - III edycja Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej - etap okręgowy

natalia_czNatalia Czernik z klasy 3h zakwalifikowała się do Etapu Centralnego zajmując XI miejsce na 260 uczniów ze szkół na terenie całej Polski.

11 stycznia 2011 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Krakowie, będącym siedzibą Okręgu nr 3 odbył się II etap III Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej.

Zakwalifikowane uczennice:   Natalia Czernik z kl. 3h i Paulina Brancewicz z kl. 3i rozwiązywały przygotowany dla wszystkich uczestników test, w gronie 48 koleżanek i kolegów ze szkół hotelarskich z Kielc, Końskich, Krakowa, Limanowej, Starachowic, Zakopanego, Miechowa, Suchej Beskidzkiej, Krościenka nad Dunajcem, Buska Zdroju, Lubienia, Oświęcimia, Wadowic, Kazimierzy Wielkiej, Wojnicza, Ostrowca Świętokrzyskiego, Łysej Góry, Biecza, Mszany Dolnej i Bochni.

Czytaj więcej: 11.01.2011 - III edycja Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej - etap okręgowy

XI edycja 5-7.03.2010

 XI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
„Polskie inspiracje kulinarne”
5-7.03.2010 r.

XI_mksgXI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod hasłem „Polskie inspiracje kulinarne” rozpoczął się w piątek - 5 marca 2010 r. Zgodnie z planem o godz. 1630 byli obecni już niemal wszyscy uczestnicy. Po uroczystym powitaniu zaproszonych gości odbyło się wręczenie dyplomów doceniających udział w imprezie. Następnie uczestnicy losowali kolejność miejsc i numery startowe, z jakimi mieli wystąpić w sobotnich zmaganiach. Wylosowano także nauczycieli do jury poszczególnych konkursów.
Po części oficjalnej goście zostali zaproszeni na uroczystą kolację, a późnej delektowano się już „ucztą duchową”, którą stanowiła wycieczka do sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach. Skorzystało z niej ponad 41 osób!

Nocny odpoczynek dla jednych był krótki, dla innych… jeszcze krótszy. Lepiej było skorzystać z dobrodziejstwa snu, ponieważ sobota to trudny, a zarazem emocjonujący dzień zmagań konkursowych. Szkoła ożyła już przed godz. 700 rano.
Recepcja, śniadanko i…do dzieła!. Około godz. 800 rozpoczęły się konkursy: kucharze gotowali w pracowniach technologicznych, kelnerzy nakrywali stoły w sali gimnastycznej, a barmani przyrządzali drinki wśród dopingu publiczności - w świetlicy.
Wszystkich uczestników oceniało surowe jury złożone z zawodowców oraz wylosowanych nauczycieli. W konkursie kucharzy jury przewodniczył - p. Zbigniew Kurleto - członek Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, w konkursie barmanów - p. Piotr Dziadkowiec - Wiceprezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów, a w zmaganiach kelnerów - p. Jerzy Poznański - przedstawiciel restauratorów krakowskich. 
Podczas, gdy uczniowie walczyli o palmę pierwszeństwa, opiekunowie mogli wziąć udział w pokazach: baristycznym oraz bezpiecznego pakowania żywności zgodnie z wymogami HACCP.
Wreszcie o 1630 to na co wszyscy czekali: ogłoszenie wyników. W świetlicy szkolnej temperatura emocji sięgała zenitu. 
Pierwsze miejsce w konkursie KUCHARZA zajął Mateusz Mazurkiewicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
W konkursie KELNERSKIM zwyciężyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich z Iwoniczu Zdroju: Agnieszka Torba i Kamil Aszklar.
Natomiast w zmaganiach BARMANÓW najlepsza (w obu kategoriach coffee drink i short drink) okazała się Dorota Nalepa z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.
 
 
 
 
Pobierz wyniki w konkursie:
 

 

Nagrody wręczali nasi znakomici goście: Małopolski Kurator Oświaty - Aleksander Palczewski, Wiceprzewodnicząca Rady Miasta Krakowa - Marta Patena, Dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krakowa - Jan Żądło, Wiceprezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej - Leszek Lejkowski, Przewodniczący Rady Dzielnicy XVI - Sławomir Góra.

Gościom serdecznie dziękujemy za uświetnienie uroczystości swoją obecnością, a naszym nauczycielom i uczniom za ogrom pracy włożony w przygotowanie i przebieg imprezy.

Wszystkim uczestnikom i opiekunom gratulujemy zaprezentowanych umiejętności!

Konkurs organizowany jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Okręg Południowy oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.

 

logo

Czytaj więcej: XI edycja 5-7.03.2010

3.12.2010 - Kuchnia Polska na Mazowszu

 I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kelnera!

mateusz_kelner2010W dniu 3 grudnia 2010 r. w Warszawie odbył się finał Ogólnopolskiego Konkursu „Kuchnia Polska na Mazowszu”. W eliminacjach brało udział 38 drużyn reprezentujących szkoły o profilu gastronomicznym z całej Polski. Zadanie kucharzy polegało na opracowaniu ciekawych receptur potraw oraz interesującego sposobu ich wydania. Do finału zakwalifikowano 12 drużyn, w tym reprezentację Naszej Szkoły.

Nasi uczniowie sporządzali z powierzonych surowców dwie potrawy: zakąskę gorącą - karp zapiekany z sosem piernikowym oraz danie główne - udko z kurczaka nadziewane z sosem cytrynowo - miodowym w towarzystwie sufletu z brukselki.

Dania konkursowe były oceniane przez jury techniczne i degustacyjne. Jury techniczne zwracało uwagę na przestrzeganie higieny i czas wykonania potraw, natomiast sędziwie degustacyjni oceniali smak, aromat oraz sposób wydania potraw.

Czytaj więcej: 3.12.2010 - Kuchnia Polska na Mazowszu

26.11.2010 - VI Konkurs na Najlepszego Ucznia w Zawodzie - Kucharz

 Wyróżnienie w VI Konkursie na Najlepszego Ucznia w Zawodzie - Kucharz

lukasz_dobek26 listopada 2010 roku w ZSEG w Tarnowie odbył się VI KONKURS NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE - KUCHARZ. W tym roku rywalizacja, w której udział wzięło 24 uczniów z różnych szkół, przebiegała pod hasłem: "Polak - Węgier dwa bratanki - kuchnia węgierska".

Naszą szkołę reprezentowali: Patrycja Szydło i Łukasz Dobek z klasy IIIa, przygotowani przez p. mgr inż. Alicję Wcisło. Patrycja wykonała "Sandacza na grzance i sosie paprykowym" i "Torcik makowo - orzechowy". "Tokań z langoszami" i "Gruszki z niespodzianką" przygotował Łukasz.

Czytaj więcej: 26.11.2010 - VI Konkurs na Najlepszego Ucznia w Zawodzie - Kucharz

20-24.11.2010 - Kulinarny Puchar Świata

 

dariusz_burda_luxemburgW dniach 20 - 24 listopada 2010 r. odbył się w Luxemburgu Kulinarny Puchar Świata w trakcie Międzynarodowych Targów Gastronomicznych Expogastr - 2010.

Młodzieżowa Reprezentacja Polski Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni startowała w kategorii Drużyn Juniorów Regionalnych i zdobyła III miejsce.

Małopolskę reprezentował w drużynie Dariusz Burda, który ukończył Naszą Szkołę w kwietniu 2010 r.

Gratulujemy Darkowi i życzymy kolejnych sukcesów!

Czytaj więcej: 20-24.11.2010 - Kulinarny Puchar Świata

Konkurs cukierniczy na „Najlepszy Mazurek Chopina”

 

I, II i III miejsce w konkursie cukierniczym na „Najlepszy Mazurek Chopina”

 

k_cukierniczy8 listopada (poniedziałek) odbył się w Krakowie finał Ogólnopolskiego Konkursu Muzyki Kameralnej „Wokół Chopina”, który zorganizowano dla uczczenia 200. rocznicy urodzin wybitnego polskiego kompozytora. Konkurs Muzyki Kameralnej „Wokół Chopina” przeznaczony był dla młodzieży szkół muzycznych II stopnia z całej Polski. Towarzyszył mu także konkurs cukierniczy na „Najlepszy Mazurek Chopina”.

 

W grupie zwycięzców konkursu cukierniczego znaleźli się nasi uczniowie, zajmując:

I miejsce - Arkadiusz Jaworski i Oskar Adamczyk z kl. 1d,

II miejsce - Jarosław Wieczorek i Mateusz Wypych z kl. 2a,

III miejsce - Piotr Albota i Łukasz Adamek z kl. 2d.

Czytaj więcej: Konkurs cukierniczy na „Najlepszy Mazurek Chopina”
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok