W styczniu 2012 roku zakończył się ogólnopolski projekt „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska”, w którym udział wzięli uczniowie naszej szkoły Łukasz Dobek (kl. IVa) i Tomasz Mierzwa (kl.IIIa) pod opieką p. Alicji Wcisło. Przygotowując się do projektu nauczyciel przeprowadził lekcję wprowadzającą do udziału w warsztatach.

Warsztaty składały się z krótkiej części teoretycznej (dyskusja o produktach regionalnych i ekologicznych z danego terenu i ich zastosowaniu) oraz części praktycznej (przygotowanie na indywidualnym stanowisku pracy zaproponowanych przez prowadzących i przez siebie dań w oparciu o surowce i produkty regionu).

Warsztaty umożliwiły nie tylko nabycie umiejętności praktycznych, ale i podniosły poziom świadomości uczniów na temat, jak istotnym jest używanie produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych w kontynuowaniu tradycji, kreowaniu oryginalnej, nowoczesnej kuchni i wspieraniu działań na rzecz zrównoważonego rozwoju.

arrowZobacz zdjęcia 

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok