klimat2019 nW dniu 13.06.2019 roku w siedzibie Polskiej Akademii Umiejętności na ul. Sławkowskiej 17 zaprezentowano cykl wykładów wieńczących projekt CLIKIS pod hasłem Zmiany klimatu od kuchni. W konferencji uczestniczyli autorzy projektu, przedstawiciele samorządów, szkół i organizacji pozarządowych związanych z żywieniem.

Reprezentujący naszą szkołę wychowawcy i uczniowie klas pierwszych zapoznali się z aspektami zdrowotnymi, środowiskowymi i ekonomicznymi żywienia w szkole. Celem projektu jest bowiem włączenie kuchni szkolnych w działania związane z ochroną klimatu. Podczas wykładów i prezentacji nawiązano do organizacji żywienia, która jest kojarzona z wysokim, bardzo szkodliwym dla środowiska, śladem węglowym. Podano propozycje, w jaki sposób kuchnie szkolne, będące placówkami zbiorowego żywienia, mogą stać się bardziej przyjazne dla klimatu. Obszarami, w których można działać są: energia (odpowiednie jej wykorzystanie), odpady (minimalizacja ich ilości), produkty spożywcze (ich odpowiednie wykorzystanie). Wykładowcy podzielili się z odbiorcami konferencji wynikami badań przeprowadzonych w pięciu pilotażowych kuchniach w Małopolsce. Goście z Niemiec, bazując na doświadczeniach niemieckiego projektu KEEKS, dokonali analizy porównawczej sposobu przygotowania, wykorzystania artykułów spożywczych oraz przepisów na zbilansowane posiłki z zastosowaniem lokalnych, ekologicznych produktów w kuchni niemieckiej i polskiej.
Projekt CLIKIS daje większą świadomość ekologiczną, poszerza wiedzę na temat racjonalnej gospodarki przy organizacji zbiorowego żywienia, prezentuje zestaw rozwiązań, które można wdrożyć w kuchniach szkolnych. Dzięki temu połączenie racjonalnego korzystania z energii i innych zasobów ze smacznymi i zdrowymi posiłkami stanie się możliwe oraz zainicjuje debatę na temat mądrego, ekologicznego zbiorowego żywienia.

Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok