15.06.2018 - Gra terenowa „Nowa Huta- na szlaku kultury i wolności”

gra czerwiec201815 czerwca miała miejsce gra terenowa na orientację pod tytułem „Nowa huta - na  szlaku kultury i wolności”, którą przygotowała grupa uczniów z klasy 2 ht.  Jej celem było kształtowanie postaw patriotycznych uczniów przez poznawanie historii, dziedzictwa i kultury swojego regionu.  W grze brały udział zespoły  z pięciu klas wraz z opiekunami. Odwiedzili on 20 miejsc na trasie od Arki Pana Pana-  os. Szklane Domy-Plac Centralny- Rondo Kocmyrzowskie- Pomnik B. Włosika.
Czytaj więcej: 15.06.2018 - Gra terenowa „Nowa Huta- na szlaku kultury i wolności”

4-8.06.2018 - Job Shadowing - NORYMBERG

norymberga czerwiec8W dniach 4.06-8.06.2018 roku nauczyciele przedmiotów zawodowych brali udział w szkoleniu Job shadowing w niemieckiej Norymberdze. Szkolenie to było realizowane w ramach projektu „ Smaki Europy - zagraniczne staże uczniów i nauczycieli z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie” – POWERVET 2016-1-PL01-KA102-024402 realizowanego ze środków POWER na zasadach Programu Erasmusplus sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.

Czytaj więcej: 4-8.06.2018 - Job Shadowing - NORYMBERG

Job Shadowing - Norymberga 2018

nrumberga2018 06.02Od 3 czerwca grupa nauczycieli w ramach programu dofinansowanego z Funduszy Europejskich ,,Smaki Europy - zagraniczne staże uczniów i nauczycieli z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie” nr projektu: 2016-1-PL01-KA102-02440 przebywa na stażu job shadowing w Norymberdze.

Czytaj więcej: Job Shadowing - Norymberga 2018

Nowy design szkoły :)

tablice magnetyczneZ przyjemnością informujemy, że pracownie technologiczne zostały doposażone w szklane magnetyczne tablice.

26.05.2018 - Dni kuchni polskiej w Bratysławie

tomek dni kuchni2018Dni kuchni polskiej w Bratysławie dobiegły końca. W ciągu kolejnych dni przygotowaliśmy: mus z wątróbki podany na grzance, zupę szczawiową, placki ziemniaczane z gulaszem, ptysie z kremem ajerkoniakowym, rurki krucho-drożdżowe nadziewane farszem z łososiem, zupę pieczarkową z łazankami, roladki z indyka na sosie serowym, bezę orzechowo-kawową, zakąskę krakowską, krem z jarzyn, pierogi ruskie oraz mus czekoladowy z frużeliną wiśniową.

Czytaj więcej: 26.05.2018 - Dni kuchni polskiej w Bratysławie

25.05.2018 - Koniec stażu w ramach Projektu ,,Smaki Europy,,-realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenie zawodowe

staz25.05.2018W piątek 25.05.2018 zakończyliśmy nasz pobyt na Słowacji. Staż odbyliśmy w restauracji Sen - Presov oraz w Penzion Teniscentrum - Tatrzańska Łomnica. Podczas praktyki sporządzaliśmy tradycyjne potrawy kuchni słowackiej np. bryndzove halusky, vyprażany syr, tatarska omaćka. Obsługiwaliśmy gości, przygotowywaliśmy bufety oraz sale na przyjęcia okolicznościowe. Współpracowaliśmy z pracownikami kuchni oraz restauracji ucząc się języka słowackiego.

Czytaj więcej: 25.05.2018 - Koniec stażu w ramach Projektu ,,Smaki Europy,,-realizowanego ze środków PO WER na...