21-25.10.2013 - Wymiana z Prešowem

wymianazpresowem3110201Między 21 a 25 października 2013 r. gościliśmy grupę uczniów z opiekunami ze szkoły gastronomicznej z Prešowa na Słowacji. Uczniowie reprezentowali zawody: kucharz, kelner i cukiernik. Wspólnie z naszymi uczniami sporządzili kotlety z witaminową sałatką, placki ziemniaczane z łopatką po pekińsku i makaron z sosem z wątróbek drobiowych. Smacznym daniom głównym towarzyszyły pyszne wypieki - jabłkowy kołacz, czekoladowa rolada z mascarpone i kokosowe kostki. Potrawy cieszyły się dużym powodzeniem wśród konsumentów.

Czytaj więcej: 21-25.10.2013 - Wymiana z Prešowem

15.04 -23.05.2013 - Staż w Norymberdze

norymberga2013Jestem uczennicą klasy III B. Razem z koleżanką z klasy Kamilą O. przebywałam na stażu zawodowym w Norymberdze w Berufliche Schule. Staż trwał od 15 kwietnia do 3 maja 2013 r.
To były 3 cenne tygodnie praktyki w firmie „Dater”, podczas których miałyśmy możliwość doskonalić nie tylko swoje umiejętności zawodowe, ale i językowe. Współpracowałyśmy tam z doświadczonymi szefami kuchni, obserwując i poznając tajniki potraw narodowych oraz ich upodobania kulinarne. Miałyśmy również szansę zaprezentować swoje umiejętności podczas zorganizowanego „Dnia Międzynarodowego”, kiedy to miałyśmy możliwość zdradzić sekrety kulinarne naszego kraju, prezentując przy tym tradycje Polski. 

Czytaj więcej: 15.04 -23.05.2013 - Staż w Norymberdze

Stypendium w szkole Villa Blanka w Innsbrucku 2013 r.

Już minął siódmy miesiąc od kiedy zaczęliśmy odbywać staż w renomowanej szkole Villa Blanka w austriackich Alpach. Innsbruck jest pięknym miastem zwłaszcza gdy wiosenne słońce oświetla okalające nas z każdej strony alpejskie stoki. Jak słyszeliśmy od naszych rodzin oraz z portali internetowych polska aura nie obdarzyła Was wiosną. Gdy w marcu  walczyliście ze srogą zimą w Innsbrucku mieliśmy temperaturę osiągającą 20 stopni.

Czytaj więcej: Stypendium w szkole Villa Blanka w Innsbrucku 2013 r.

15-19.04.2013 - Wymiania uczniów z Berufliche Schule w Norymberdze

noorymberga2013W dniach 15-19 kwietnia 2013 młodzież naszej szkoły wraz z nauczycielami uczestniczyła w wymianie międzynarodowej z zaprzyjaźnioną szkołą Berufliche Schule w Norymberdze. Po bardzo serdecznym przywitaniu został nam przedstawiony atrakcyjny program pobytu. Uczniowie nasi uczestniczyli w zajęciach praktycznych (przygotowanie potraw i obsługa gości) oraz lekcjach teoretycznych (współtworzenie z uczniami niemieckimi słownika polsko-niemieckiego). Braliśmy udział w "Dniu Europejskim" - uczniowie z różnych krajów prezentowali potrawy charakterystyczne dla swoich regionów. W trakcie zwiedzania prywatnej Manufakturze Cukierniczej atrakcją było własnoręczne przygotowywanie kulek czekoladowo-piernikowych.

Czytaj więcej: 15-19.04.2013 - Wymiania uczniów z Berufliche Schule w Norymberdze

4-8.03.2013 - Pobyt na Słowacji w ramach wymiany

wymiana4-8.-3.2013W dniach 4-8 marca grupa młodzieży w składzie Kinga Sułkowska (IIIB), Paulina Skoczyńska, Karolina Chalota (IIIA) oraz Karolina Mierzyńska i Karolina Sowicka z klasy IIC pod opieką p. Marii Drabickiej i p. Tomasza Dera przebywali na wymianie w zaprzyjaźnionej szkole w Presovie na Słowacji. Podczas pobytu uczennice z klasy kucharskiej przygotowały potrawy kuchni polskiej, takie jak żurek z jajkiem i kiełbasą, krupnik, zupę pieczarkową, maczankę po krakowsku, warkocze z drobiu oraz wątróbkę na piwie. Natomiast kelnerki pomagały w pracach w restauracji oraz uczestniczyły w lekcjach z obsługi konsumenta.

Czytaj więcej: 4-8.03.2013 - Pobyt na Słowacji w ramach wymiany

4-8.03.2013 - Przyjazd uczniów i nauczycieli z Preszowa

wymiana_presov2013Rok 2013 - pierwsza wymiana z zaprzyjaźnioną szkołą ze Słowacji w dniach 4 - 8 marca.
Młodzi słowaccy kucharze przygotowali dla nas potrawy z drobiu: kurczak a' la kaczka z plackami z przecieranych gotowanych ziemniaków i duszoną czerwoną kapustą, jarskie naleśniki zapiekane pod pomidorami oraz szaszłyki z sałatką. Dania te cieszyły się dużą popularnością. Podali je do stołu, wspólnie z naszymi uczniami, kelnerzy ze słowackiej szkoły.

Czytaj więcej: 4-8.03.2013 - Przyjazd uczniów i nauczycieli z Preszowa

Stypendium w szkole Villa Blanka w Innsbrucku 2012 r.


Droga Dyrekcjo !!!

Minął już prawie miesiąc od kiedy jesteśmy w Innsbrucku dlatego chcielibyśmy opisać pierwsze wrażenia z pobytu na stypendium w szkole Villa Blanka. Do Innsbrucka przyjechaliśmy zgodnie z planem w poniedziałek 1 października w godzinach popołudniowych. Z dworca kolejowego odebrała nas pani Barbara Kobler, z którą pojechaliśmy do szkoły, gdzie zjedliśmy obiad a następnie po zostawieniu bagaży w pokoju udaliśmy się na rozmowę z panem dyrektorem, który przywitał nas bardzo ciepło, zapytał jak minęła podróż a następnie przedstawił nam plan zajęć. Lekcje, na które uczęszczamy to: geografia turystyczna, historia, turystyka i marketing, technologia gastronomiczna, obługa konsumenta, język niemiecki, język angielski, matematyka, informatyka oraz religia. Lekcje zaczynają się od godziny 800 i trwają zwykłe do 1400. W trakcie dnia są wydawane 3 posiłki: śniadanie o 700, obiad ok. 12-1300 i kolacja o 1700.

Czytaj więcej: Stypendium w szkole Villa Blanka w Innsbrucku 2012 r.

15-19.10.2012 - Wyjazd naszych uczniów do Presova na Słowacji

wymiana2012_slowacjaW dniach 15-19 października, podczas gdy my gościliśmy uczniów ze Słowacji, nasi uczniowie z klas: IIIJ, IIIB, IW i IVB pod opieką p. Fundament i p. Katarzyńskiej przebywali w zaprzyjaźnionej szkole w Presovie. Odbyły się tam Dni Kuchni Polskiej. Nasi uczniowie zaprezentowali między innymi schab ze śliwką i sosem owocowym oraz polski tort orzechowy z masą bakaliową. Podczas lekcji nauczyli się sporządzać słowackie specjały: zupę ziemniaczaną przecieraną, gulasz z wątróbek, kluski wątrobiane do rosołu oraz oczywiście knedliczki z gulaszem i surówką z białej kapusty. Dziewczęta z kl. IIIJ obsługiwały gości w szkolnej restauracji prezentując swoje zawodowe umiejętności.

Czytaj więcej: 15-19.10.2012 - Wyjazd naszych uczniów do Presova na Słowacji
Pliki cookie ułatwiają świadczenie naszych usług. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się, że używamy plików cookie.
Ok