
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek adresowany do osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej, lubiących kontakt z ludźmi i dbających o zdrowy tryb życia.
Oferujemy do wyboru dwie specjalności: influencer kulinarny i promotor zdrowia. Dzięki specjalności influencer kulinarny zgłębisz podstawy food design, nauczysz się prowadzić blog kulinarny, a także dowiesz się, jak budować relacje z odbiorcami i prezentować swoje umiejętności kulinarne, chociażby w ramach kanału na YouTube. Jeżeli wybierzesz specjalność promotor zdrowia, uzyskasz umiejętność dopasowywania diet do potrzeb konkretnych osób.
Współczesny rynek pracy potrzebuje osób wszechstronnie wykształconych, a my Tobie to zapewnimy.
W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł:
- zdobywać dodatkowe umiejętności z dietetyki;
 - poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
 - uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji
i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+; - rozwijać swoje pasje w ramach zajęć pozalekcyjnych;
 - odbywać praktyki w renomowanych restauracjach i hotelach na terenie Krakowa oraz zdobywać doświadczenie podczas praktyk wyjazdowych;
 - uczyć się sztuki kulinarnej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie;
 - brać udział w warsztatach prowadzonych przez szefów kuchni.
 
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- wykonywać potrawy kuchni polskiej oraz kuchni świata;
 - przygotowywać smaczne desery i ciasta;
 - rzeźbić w owocach i warzywach;
 - parzyć wiele rodzajów kawy;
 - obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw;
 - projektować i aranżować wnętrza sal restauracyjnych;
 - prawidłowo obsługiwać gościa;
 - stosować nowoczesne metody zarządzania i marketingu;
 - biegle posługiwać się językami obcymi;
 - współpracować w zespole.
 
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:
- kontynuować naukę na każdym kierunku studiów;
 - organizować produkcję gastronomiczną;
 - prowadzić własną działalność gospodarczą;
 - organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outside catering” (imprezy wyjazdowe);
 - organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.
 
Gdzie technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony?
- w hotelach;
 - w pensjonatach;
 - w ośrodkach wczasowych;
 - na promach pasażerskich;
 - w restauracjach;
 - w barach;
 - w kawiarniach;
 - w firmach cateringowych;
 - może prowadzić własną działalność gastronomiczną.
 











