• Librus logoBIP LogoFacebook logoIkona Instagram Logo Krakowa Godło Polski
Aktualności

Kuchnia austriacka w praktyce

28.10 br. odwiedził nas przyjaciel naszej szkoły, pan Peter Kojat z Wiednia, profesjonalny szef kuchni, który pracował w kuchniach na całym świecie i na statkach rejsowych, jak również uczył gotowania w jednej z najlepszych szkół hotelarsko-gastronomicznych w Austrii, Villa Blanka.
Dzień z naszym gościem rozpoczęła lekcja języka niemieckiego, na której uczniowie klasy 4b mieli za zadanie dowiedzieć się jak najwięcej o panu Kojacie, po czym zostali zapoznani z austriackim systemem nauczania oraz kuchnią.
Następnie przyszła kolej na cześć praktyczną i rozpoczęła się lekcja klasy 2a dotycząca jednego ze smakołyków monarchii habsburskiej- strudla z jabłkami (Apfelstrudel). Po pokazie przygotowania tego specjału uczniowie przygotowali swoje wypieki.
Dzięki dzisiejszemu spotkaniu uczniowie poszerzyli zarówno swoje kompetencje językowe jak i wiedzę, oraz umiejętności kulinarne. Vielen Dank Herr Kojat!

Poprzedni artykułNastępny artykuł