W miniony czwartek, 14 września odwiedzili nas przedstawiciele Zarządu Okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego w Krakowie. Pani Aleksandra Dzięcioł – Gęsiarz Przewodniczący Zarządu Okręgowego złożyła podziękowania na ręce Pani Dyrektor Agnieszki Kosek-Kotuli za przygotowanie wspaniałych potraw z dziczyzny i obsługę 100 – lecia Polskiego Związku Łowieckiego na krakowskich Błoniach 10 września, oraz przekazała dla szkoły urządzenia gastronomiczne: 3 wielofunkcyjne thermomixy.
Dziękujemy!!!
Podczas spotkania zaplanowano również dalszą współpracę z Polskim Związkiem Łowieckim w zakresie zwiększania świadomości ekologicznej uczniów oraz kształcenia przyszłych mistrzów kulinarnych w zakresie przyrządzania potraw z dziczyzny i promocji kuchni staropolskiej.
Bo jak pisał Adam Mickiewicz:
W kociołkach bigos grzano. W słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Taki właśnie pyszny bigos przygotowali nasi uczniowie wraz z nauczycielami na obchody 100 – lecia Polskiego Związku Łowieckiego.