
Technik technologii żywności – poznaje tajniki produkcji artykułów spożywczych, planuje, organizuje oraz nadzoruje proces ich wytwarzania. Zdobywa niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących.
W trakcie nauki możesz:
- poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych,
- rywalizować z uczniami z innych szkół podczas konkursów branżowych,
- uczyć się sztuki cukierniczej, piekarniczej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie,
- brać udział w warsztatach prowadzonych przez mistrzów cukiernictwa i piekarnictwa.
Po ukończeniu szkoły będziesz umieć:
- planować technologię produkcji wyrobów spożywczych,
- wytwarzać produkty spożywcze,
- kontrolować pracę maszyn i urządzeń
stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,
- organizować i nadzorować produkcję wyrobów spożywczych,
- kontrolować jakość surowców, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów gotowych w produkcji spożywczej.
Gdzie możesz pracować?
- w zakładach przemysłu spożywczego zajmujących się produkcją lub przetwórstwem produktów spożywczych,
- w zakładach prowadzących handel artykułami spożywczymi, przechowywanie i dystrybucję żywności,
- w laboratoriach przemysłu spożywczego.
Absolwent może otworzyć własną działalność gospodarczą.


