
Technik żywienia i usług gastronomicznych – wykonuje prace związane z właściwym przechowywaniem żywności i ocenianiem jej jakości. Planuje i ocenia różnego rodzaju diety, organizuje proces żywienia w produkcji gastronomicznej i realizuje usługi gastronomiczne.
W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł:
- zdobywać dodatkowe umiejętności z dietetyki,
- poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych,
- uczyć się sztuki kulinarnej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie,
- brać udział w warsztatach prowadzonych przez szefów kuchni.
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- planować żywienie z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
- oceniać jakości żywności,
- obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw,
- projektować i aranżować wnętrza sal restauracyjnych,
- stosować nowoczesne metody zarządzania i marketingu,
- współpracować w zespole.
Gdzie technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony?
- w zakładach gastronomicznych typu żywieniowego: restauracjach, gospodach i karczmach regionalnych, itp.,
- w zakładach gastronomicznych typu uzupełniającego: kawiarniach, cukierniach, piwiarniach, itp.,
- w punktach gastronomicznych: bufetach turystycznych, smażalniach, pierogarniach, pizzeriach,
- w firmach oferujących organizację imprez okolicznościowych,
- w firmach cateringowych,
- w produkcyjnych zakładach zajmujących się produkcją wyrobów, półproduktów kulinarnych i spożywczych,
- w służbie zdrowia (szpitale, żłobki, sanatoriach jako intendent).
Absolwent może otworzyć własną działalność gospodarczą.



