• Librus logoLibrus logoBIP LogoFacebook logoIkona Instagram Logo Krakowa Godło Polski

Technik żywienia i usług gastronomicznych wykonuje prace związane z właściwym przechowywaniem żywności i ocenianiem jej jakości. Planuje i ocenia różnego rodzaju diety, organizuje proces żywienia w produkcji gastronomicznej i realizuje usługi gastronomiczne.

W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł:

  • zdobywać dodatkowe umiejętności z dietetyki,
  • poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych,
  • uczyć się sztuki kulinarnej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie,
  • brać udział w warsztatach prowadzonych przez szefów kuchni.

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • planować żywienie z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia;
  • oceniać jakości żywności,
  • obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw,
  • projektować i aranżować wnętrza sal restauracyjnych,
  • stosować nowoczesne metody zarządzania i marketingu,
  • współpracować w zespole.

Gdzie technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony?

  • w zakładach gastronomicznych typu żywieniowego: restauracjach, gospodach i karczmach regionalnych, itp.,
  • w zakładach gastronomicznych typu uzupełniającego: kawiarniach, cukierniach, piwiarniach, itp.,
  • w punktach gastronomicznych: bufetach turystycznych, smażalniach, pierogarniach, pizzeriach,
  • w firmach oferujących organizację imprez okolicznościowych,
  • w firmach cateringowych,
  • w produkcyjnych zakładach zajmujących się produkcją wyrobów, półproduktów kulinarnych i spożywczych,
  • w służbie zdrowia (szpitale, żłobki, sanatoriach jako intendent).

Absolwent może otworzyć własną działalność gospodarczą.