• Librus logoLibrus logoBIP LogoFacebook logoIkona Instagram Logo Krakowa Godło Polski

Technik technologii żywności poznaje tajniki produkcji artykułów spożywczych, planuje, organizuje  oraz nadzoruje proces ich wytwarzania. Zdobywa niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących.

 W trakcie nauki możesz:

  • poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych,
  • rywalizować z uczniami z innych szkół podczas konkursów branżowych,
  • uczyć się sztuki cukierniczej, piekarniczej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie,
  •  brać udział w warsztatach prowadzonych przez mistrzów cukiernictwa i piekarnictwa.

 Po ukończeniu szkoły będziesz umieć:

  • planować technologię produkcji wyrobów spożywczych,
  • wytwarzać produkty spożywcze,
  • kontrolować pracę maszyn i urządzeń

stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,

  • organizować i nadzorować produkcję wyrobów spożywczych,
  • kontrolować jakość surowców, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów gotowych w produkcji spożywczej.

 

Gdzie możesz pracować?

  • w zakładach przemysłu spożywczego zajmujących się produkcją lub przetwórstwem produktów spożywczych,
  • w zakładach prowadzących handel artykułami spożywczymi, przechowywanie i dystrybucję żywności,
  • w laboratoriach przemysłu spożywczego.

Absolwent może otworzyć własną działalność gospodarczą.