W dniach 8.04 – 20.04.24 r. uczniowie Kateryna Drohozevska, Weronika Etrych, Patrycja Jastrzębska, Karolina Paszko, Karol Książek, Patryk Podsiadło, Karolina Szlęk i Weronika Trojan odbyli staż zawodowy współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Erasmus Plus, akredytowany projekt 2023-1-PL01-KA121-VET-000137786.
Przez dwa tygodnie pobytu w Paphos na Cyprze stażyści doskonalili swoje umiejętności w sporządzaniu tradycyjnych potraw kuchni cypryjskiej, obsłudze gości hotelowych oraz posługiwaniu się językiem angielskim. W części turystyczno-kulturowej pobytu grupa wzięła udział w rejsie po wodach Morza Śródziemnego, zwiedzała pobliskie atrakcje – miasta Paphos oraz Limassol ze starymi portami i królewskimi grobowcami, malowniczą wieś Omodos położoną u podnóża gór Troodos, Skałę Afrodyty, gdzie według podań wyszła na brzeg narodzona z morskiej piany grecka bogini piękna i miłości. Staż był dla uczniów cenną możliwością poszerzenia wiedzy i umiejętności zawodowych, szlifowania zdolności komunikacji w innych językach oraz poznania innej kultury.
Opiekunem grupy była pani Aneta Stec. Przez tydzień uczniom towarzyszyła również pani Joanna Brewczyńska-Sternal, która doskonaliła kompetencje zawodowe podczas job shadowing.