W dniach 31.03.2025 r. – 13.04.2025 r. w austriackiej miejscowości Zeller Fusch odbył się staż zawodowy realizowany w ramach akredytowanego projektu nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000231108 programu Unii Europejskiej Erasmus +.
Uczestnikami mobilności byli uczniowie z klas: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik usług turystycznych i technik usług hotelarskich – Volodymyr Peresunko, Gamrot Mateusz, Pajdak Ania, Woźniak Dorota, Dobosz Emilia, Nowotarska Wiktoria, Traczyńska Oliwia, Wojciechowska Gabriela, Podsiadło Patryk i Koryczan Paulina.
Uczniowie doskonalili swoje umiejętności zawodowe w sporządzaniu potraw kuchni austriackiej i polskiej, obsłudze gości w pensjonacie oraz w obsłudze turystów w punkcie informacyjnym.
Podczas pobytu został również zrealizowany program kulturowo – przyrodniczy. Uczniowie uczestniczyli w wycieczkach do zimowego kurortu Zell am See, do Bad Fusch – znanego uzdrowiska, na lodowiec Kitzsteinhorn (3200 m n.p.m.), na platformę widokową, z której można podziwiać widok na Alpy włoskie i słoweńskie. Podczas wizyty w Interaktywnym Centrum Parku Narodowego „Hohe Tauern” w Tyrolu, które w perfekcyjny sposób przedstawia florę i faunę najstarszego i największego parku narodowego w Austrii podziwiali figury lodowe oraz iluminacje świetlne w lodowej jaskini. Uczniowie mieli okazję zapoznać się z kulturą tyrolską, odzieżą i strojami terenów alpejskich a także zasmakować tradycyjnych austriackich dań i deserów, takich jak: Frittatensuppe, Kasnocken, Wiener Schnitzel, Sachertorte czy Apfelstrudel mit Vanilliesoße.
Opiekunami stażu były: Pani wicedyrektor Seweryna Kurek i Pani Bogumiła Podgórska.