• Librus logoBIP LogoFacebook logoIkona Instagram Logo Krakowa Godło Polski

Cukiernik to zawód dla osób obdarzonych kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Trudno
o lepsze uwieńczenie ważnych uroczystości niż misternie zdobiony tort czy kolorowe muffiny. Jeśli posiadasz zamiłowanie do wypieków i chciałbyś wykonywać jeden z najsłodszych zawodów świata, to zawód właśnie dla ciebie.

Realizowana w ramach kierunku cukiernik specjalność pozwoli Ci na wyspecjalizowanie się w sporządzaniu deserów restauracyjnych oraz zaskakujących formą i smakiem monodeserów – małych porcji słodkości.

W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł:

  • poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
  • rywalizować z uczniami z innych szkół podczas konkursów cukierniczych;
  • uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji
    i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+;
  • rozwijać swoje pasje w ramach zajęć pozalekcyjnych;
  • odbywać staże w renomowanych cukierniach na terenie Krakowa;
  • uczyć się sztuki cukierniczej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie;
  • brać udział w warsztatach prowadzonych przez mistrzów cukiernictwa.

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • wykonywać tradycyjne oraz nowoczesne ciasta i ciasteczka;
  • przygotowywać torty okolicznościowe;
  • sporządzać desery talerzowe;
  • tworzyć ciekawe połączenia smakowe w monodeserach;
  • wytwarzać lody rzemieślnicze;
  • dekorować ciasta i desery według nowoczesnych trendów;
  • planować i kalkulować koszty produkcji;
  • współpracować w zespole.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:

  • kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia;
  • podnosić swoje kwalifikację np. uzyskać tytuł piekarza na kwalifikacyjnym kursie zawodowym;
  • prowadzić własną działalność gospodarczą.

Gdzie cukiernik może być zatrudniony?

  • w zakładach przetwórstwa spożywczego, produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie;
  • w ciastkarniach;
  • w cukierniach;
  • w restauracjach;
  • w hotelach;
  • w manufakturach słodyczy;
  • w lodziarniach;
  • w kawiarniach;
  • może prowadzić własną działalność cukierniczą.