• Librus logoBIP LogoFacebook logoIkona Instagram Logo Krakowa Godło Polski

Kelner to kierunek adresowany do osób chcących realizować swoje pasje i poznawać tajniki obsługi gości, interesujących się kunsztem barmańskim i baristycznym, lubiących  kontakt z ludźmi.

Oferujemy Ci specjalność: barman. Dzięki niej zgłębisz tajniki sporządzania napojów mieszanych, budowania smaku, dekoracji oraz sposobu podawania napojów, poznasz zasady budowania relacji z gośćmi. Wybierając  tę specjalność, uzyskasz również umiejętność dopasowywania win do potraw, poznasz tajniki winifikacji. Decydując się na ten zawód, opanujesz również umiejętność  komunikowania się w sposób, który zaciekawi
i zaangażuje odbiorców.

Współczesny rynek pracy potrzebuje osób wszechstronnie wykształconych, a my to Tobie oferujemy.

W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł:

  • zdobywać dodatkowe umiejętności: barman, barista, lider  zespołu;
  • poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
  • uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji
    i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+;
  • rozwijać swoje pasje, dzięki zajęciom zawodowym, prowadzonym w rzeczywistych warunkach;
  • odbywać praktyki w renomowanych restauracjach i hotelach, firmach cateringowych na terenie Krakowa oraz zdobywać doświadczenie podczas praktyk wyjazdowych;
  • uczyć się sztuki kelnerskiej od nauczycieli przedmiotów zawodowych, którzy są praktykami i z pasją realizują zajęcia;
  • brać udział w warsztatach prowadzonych przez mistrzów kelnerskich, barmanów i baristów.

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • wykonywać napoje mieszane z różnych kategorii;
  • przygotowywać smaczne napoje smoothie;
  • parzyć wiele rodzajów kawy;
  • wykonywać cafe art.;
  • opracowywać jadłospisy okolicznościowe z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia;
  • aranżować wnętrza sal;
  • prawidłowo obsługiwać gości;
  • przygotowywać i serwować potrawy w obecności gościa – praca w serwisie specjalnym;
  • doradzać gościom przy wyborze potraw i win;
  • obsługiwać usługi gastronomiczne typu komunie, wesela, konferencje, zjazdy;
  • obsługiwać usługi gastronomiczne w lokalu gastronomicznym oraz w miejscu wskazanym przez zamawiającego;
  • rozliczać usługi kelnerskie z gościem;
  • posługiwać się językami obcymi;
  • dbać o dobrą prezencję;
  • dbać o swoją sprawność fizyczną;
  • adaptować się do zmieniającego się środowiska pracy i zewnętrznych okoliczności;
  • współpracować w zespole osób z różnych dziedzin, specjalizacji;
  • rozwiązywać trudne sytuacje zawodowe;

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:

  • kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia;
  • obsługiwać usługi cateringowe kompleksowe, specjalistyczne, party service;
  • obsługiwać imprezy slow foods;
  • pracować jako barman, barista;
  • obsługiwać imprezy poza miejscem pracy tzw. „outside catering” (imprezy wyjazdowe);
  • obsługiwać bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe;
  • kalkulować ceny sprzedaży w zakładach gastronomicznych.

 Kelner może być zatrudniony w kraju i za granicą w:

  • hotelach;
  • pensjonatach;
  • ośrodkach wczasowych;
  • ruchomej bazie noclegowej np. na promach pasażerskich, statkach wycieczkowych;
  • restauracjach;
  • barach;
  • kawiarniach;
  • firmach cateringowych;
  • oraz prowadzić własną działalność gastronomiczną.