• Librus logoBIP LogoFacebook logo

Kucharz to kierunek dla osób, które chcą zawodowo zajmować się przygotowywaniem potraw pochodzących
z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do charakteru przyjęć okolicznościowych i wymagań klientów.

Dzięki specjalności na kierunku kucharz zyskasz umiejętność organizowania cateringu dietetycznego, poznasz zasady przygotowania i dystrybucji diety pudełkowej. Dowiesz się, jak przygotować tygodniowy zbilansowany plan żywieniowy, dostosowany do indywidualnych potrzeb klienta.

 W trakcie nauki w naszej szkolę będziesz mógł:

  • poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
  • uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji
    i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+;
  • rozwijać swoje pasje w ramach zajęć pozalekcyjnych;
  • odbywać staże w renomowanych restauracjach i w hotelach na terenie Krakowa;
  • uczyć się sztuki kulinarnej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie;
  • brać udział w warsztatach prowadzonych przez szefów kuchni.

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • wykonywać potrawy kuchni polskiej oraz kuchni świata;
  • przygotowywać smaczne desery i ciasta;
  • przygotowywać dania dietetyczne;
  • dekorować potrawy zgodnie z nowoczesnymi trendami;
  • obliczać wartość energetyczną i odżywczą potraw;
  • współpracować w zespole.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:

  • kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia;
  • podnosić swoje kwalifikację np. uzyskać tytuł cukiernika na kwalifikacyjnym kursie zawodowym;
  • prowadzić własną działalność gospodarczą.

Gdzie kucharz może być zatrudniony?

  • w hotelach;
  • w pensjonatach;
  • w ośrodkach wczasowych;
  • w restauracjach;
  • w barach;
  • w kawiarniach;
  • w firmach cateringowych;
  • może prowadzić własną działalność gastronomiczną.