Piekarz to zawód pożądany na całym świecie i gwarantujący stabilną, rozwojową pracę. Do głównych zadań piekarza należy dostarczenie na rynek pieczywa dobrej jakości i o wysokich walorach zdrowotnych. Zmiany przyzwyczajeń żywieniowych konsumentów i nowe trendy dietetyczne sprawiają, że piekarze mogą na co dzień wykazać się inwencją w kreowaniu nowych przepisów na chleby, bułki, rogale i inne rodzaje pieczywa.
Ten zawód zapewni Ci, w ramach naszej specjalności, wiedzę i umiejętności, niezbędne do wypieku pieczywa według tradycyjnych rzemieślniczych receptur.
W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł:
- poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
- rywalizować z uczniami z innych szkół podczas konkursów piekarskich;
- uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji
i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+; - rozwijać swoje pasje w ramach zajęć pozalekcyjnych;
- odbywać zajęcia praktyczne w piekarni;
- uczyć się od mistrzów piekarskich podczas warsztatów.
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- przygotować każdy rodzaj pieczywa;
- obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w piekarnictwie;
- wypiekać pieczywo bezglutenowe;
- sporządzać pieczywo cukiernicze;
- zastosować mąki ze zbóż pradawnych do wypieku chleba;
- planować i kalkulować koszty produkcji;
- współpracować w zespole.
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:
- kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia;
- podnosić swoje kwalifikację np. uzyskać tytuł cukiernia na kwalifikacyjnym kursie zawodowym;
- prowadzić własną działalność gospodarczą.
Gdzie piekarz może być zatrudniony?
- w zakładach przetwórstwa spożywczego;
- w piekarniach;
- w piekarniach rzemieślniczych;
- w restauracjach hotelowych;
- w cukierniach;
- może prowadzić własną piekarnię.