• Librus logoBIP LogoFacebook logoIkona Instagram Logo Krakowa Godło Polski

Piekarz to zawód pożądany na całym świecie i gwarantujący stabilną, rozwojową pracę. Do głównych zadań piekarza należy dostarczenie na rynek pieczywa dobrej jakości i o wysokich walorach zdrowotnych. Zmiany przyzwyczajeń żywieniowych konsumentów i nowe trendy dietetyczne sprawiają, że piekarze mogą na co dzień wykazać się inwencją w kreowaniu nowych przepisów na chleby, bułki, rogale i inne rodzaje pieczywa.

Ten  zawód zapewni Ci, w ramach naszej specjalności, wiedzę i umiejętności, niezbędne do wypieku  pieczywa według tradycyjnych rzemieślniczych receptur.

W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł:

  • poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
  • rywalizować z uczniami z innych szkół podczas konkursów piekarskich;
  • uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji
    i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+;
  • rozwijać swoje pasje w ramach zajęć pozalekcyjnych;
  • odbywać zajęcia praktyczne w piekarni;
  • uczyć się od mistrzów piekarskich podczas warsztatów.

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • przygotować każdy rodzaj pieczywa;
  • obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w piekarnictwie;
  • wypiekać pieczywo bezglutenowe;
  • sporządzać pieczywo cukiernicze;
  • zastosować mąki ze zbóż pradawnych do wypieku chleba;
  • planować i kalkulować koszty produkcji;
  • współpracować w zespole.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:

  • kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia;
  • podnosić swoje kwalifikację np. uzyskać tytuł cukiernia na kwalifikacyjnym kursie zawodowym;
  • prowadzić własną działalność gospodarczą.

Gdzie piekarz może być zatrudniony?

  • w zakładach przetwórstwa spożywczego;
  • w piekarniach;
  • w piekarniach rzemieślniczych;
  • w restauracjach hotelowych;
  • w cukierniach;
  • może prowadzić własną piekarnię.