• Librus logoBIP LogoFacebook logoIkona Instagram

Cukiernik lub piekarz ze średnim wykształceniem.

Technik technologii żywności to zawód, który wprowadzi Cię w arkana cukiernictwa i piekarnictwa oraz zapozna Cię z procesami organizowania i nadzorowania produkcji żywności.

Klasa pod patronatem firmy BEZGLUTEN.

W trakcie nauki możesz:

  • poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
  • rywalizować z uczniami z innych szkół podczas konkursów branżowych;
  • uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+;
  • rozwijać swoje pasje w ramach zajęć pozalekcyjnych;
  • odbywać staże w renomowanych cukierniach, piekarniach na terenie Krakowa;
  • uczyć się sztuki cukierniczej, piekarniczej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie;
  • brać udział w warsztatach prowadzonych przez mistrzów cukiernictwa i piekarnictwa.

Po ukończeniu szkoły będziesz umieć:

  • wykonywać tradycyjne oraz nowoczesne ciasta i ciasteczka oraz różne rodzaje pieczywa;
  • przygotowywać torty okolicznościowe i monodesery;
  • sporządzać wyroby bezglutenowe;
  • sporządzać desery talerzowe;
  • wytwarzać lody rzemieślnicze;
  • dekorować ciasta i desery według nowoczesnych trendów;
  • planować i kalkulować koszty produkcji;
  • dokonywać analizy produktów spożywczych;
  • organizować i nadzorować procesu produkcyjne.

Gdzie możesz pracować?

  • w zakładach przetwórstwa spożywczego, produkujących wyroby cukiernicze i piekarskie;
  • w ciastkarniach;
  • w cukierniach;
  • w piekarniach;
  • w laboratoriach dokonujących analizy żywności;
  • możesz prowadzić własną działalność cukierniczą