• Librus logoBIP LogoFacebook logo

Technik usług kelnerskich to kierunek adresowany do osób chcących realizować swoje pasje kulinarne
i poznawać tajniki obsługi oraz organizacji usług gastronomicznych, interesujących się kunsztem barmańskim
i baristycznym, lubiących kontakt z ludźmi.

Oferujemy specjalność: barman. Dzięki niej zgłębisz tajniki sporządzania napojów mieszanych, ich dekoracji oraz sposobu podawania, poznasz zasady budowania relacji  z gośćmi. Wybierając  tę specjalność,  uzyskasz również umiejętność dopasowywania win do potraw, poznasz tajniki winifikacji. Decydując się na  specjalizację baristyka, poznasz metody parzenia kawy, wpływu dodatków na jej smak oraz nauczysz się ciekawie ją  podawać z wykorzystaniem cafe art. Opanujesz również umiejętność prowadzenia komunikacji społecznej, która zaciekawia i angażuje odbiorców.

Współczesny rynek pracy potrzebuje osób wszechstronnie wykształconych, a my Tobie to oferujemy.

W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł:

  • zdobywać dodatkowe- barmańskie i baristyczne umiejętności;
  • poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
  • uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji
    i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+;
  • rozwijać swoje pasje w ramach zajęć zawodowych, prowadzonych w rzeczywistych warunkach;
  • odbywać praktyki w renomowanych restauracjach i hotelach, firmach cateringowych na terenie Krakowa oraz zdobywać doświadczenie podczas praktyk wyjazdowych;
  • uczyć się sztuki kelnerskiej od nauczycieli przedmiotów zawodowych, którzy są praktykami i z pasją realizują zajęcia;
  • brać udział w warsztatach prowadzonych przez mistrzów kelnerskich, specjalistów zarządzania zakładami gastronomicznymi, barmanów i  baristów.

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • wykonywać napoje mieszane z różnych kategorii;
  • przygotowywać smaczne napoje smoothie;
  • parzyć wiele rodzajów kawy;
  • wykonywać cafe art;
  • opracowywać jadłospisy okolicznościowe z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia;
  • tworzyć okolicznościowe karty menu;
  • projektować i aranżować wnętrza sal;
  • prawidłowo obsługiwać gości;
  • doradzać gościom przy wyborze potraw i win;
  • planować usługi gastronomiczne typu komunie, wesela, konferencje, zjazdy;
  • organizować usługi gastronomiczne w lokalu gastronomicznym oraz w miejscu wskazanym przez zamawiającego;
  • rozliczać usługi kelnerskie;
  • stosować nowoczesne metody zarządzania i marketingu;
  • biegle posługiwać się językami obcymi;
  • dbać o dobrą prezencję;
  • prowadzić własną działalność gospodarczą;
  • adaptować się do zmieniającego się środowiska pracy i zewnętrznych okoliczności;
  • przekraczać schematy postępowania przy poszukiwaniu nowych rozwiązań, innowacji;
  • obsługiwać programy i aplikacje do tworzenia różnych formatów wizualnych: grafiki, obrazu, filmu, prezentacji, krótkiego tekstu;
  • współpracować w zespole osób z różnych dziedzin, specjalizacji;
  • rozwiązywać trudne sytuacje zawodowe.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:

  • kontynuować naukę na każdym kierunku studiów w kraju i za granicą;
  • organizować usługi gastronomiczne;
  • prowadzić własną działalność gospodarczą;
  • organizować usługi cateringowe: kompleksowe, specjalistyczne, party service;
  • organizować imprezy slow food, z uwzględnieniem trendów żywieniowych;
  • organizować imprezy z „menu szytym na miarę”;
  • organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outside catering” (imprezy wyjazdowe);
  • organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe;
  • organizować spotkania z protokołem dyplomatycznym;
  • kalkulować ceny sprzedaży w zakładach gastronomicznych, organizować pracę magazynu (przechowywanie surowców i materiałów pomocniczych, prowadzenie dokumentacji magazynowej);
  • prowadzić dokumentację rozliczeniową w placówkach gastronomicznych;
  • pracować na stanowisku barman, barista, kelner, supervisor.

Technik usług kelnerskich może być zatrudniony w kraju i za granicą w:

  • hotelach;
  • pensjonatach;
  • ośrodkach wczasowych;
  • ruchomej bazie noclegowej np. na promach pasażerskich, statkach wycieczkowych;
  • restauracjach;
  • barach;
  • kawiarniach;
  • firmach cateringowych;
  • oraz prowadzić własną działalność gastronomiczną.