Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek adresowany do osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej, lubiących kontakt z ludźmi i dbających o zdrowy tryb życia.
Oferujemy do wyboru dwie specjalności: influencer kulinarny i promotor zdrowia. Dzięki specjalności influencer kulinarny zgłębisz podstawy food design, nauczysz się prowadzić blog kulinarny, a także dowiesz się, jak budować relacje z odbiorcami i prezentować swoje umiejętności kulinarne, chociażby w ramach kanału na YouTube. Jeżeli wybierzesz specjalność promotor zdrowia, uzyskasz umiejętność dopasowywania diet do potrzeb konkretnych osób.
Współczesny rynek pracy potrzebuje osób wszechstronnie wykształconych, a my Tobie to zapewnimy.
W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł:
- zdobywać dodatkowe umiejętności z dietetyki;
- poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
- uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji
i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+; - rozwijać swoje pasje w ramach zajęć pozalekcyjnych;
- odbywać praktyki w renomowanych restauracjach i hotelach na terenie Krakowa oraz zdobywać doświadczenie podczas praktyk wyjazdowych;
- uczyć się sztuki kulinarnej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie;
- brać udział w warsztatach prowadzonych przez szefów kuchni.
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- wykonywać potrawy kuchni polskiej oraz kuchni świata;
- przygotowywać smaczne desery i ciasta;
- rzeźbić w owocach i warzywach;
- parzyć wiele rodzajów kawy;
- obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw;
- projektować i aranżować wnętrza sal restauracyjnych;
- prawidłowo obsługiwać gościa;
- stosować nowoczesne metody zarządzania i marketingu;
- biegle posługiwać się językami obcymi;
- współpracować w zespole.
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:
- kontynuować naukę na każdym kierunku studiów;
- organizować produkcję gastronomiczną;
- prowadzić własną działalność gospodarczą;
- organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outside catering” (imprezy wyjazdowe);
- organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.
Gdzie technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony?
- w hotelach;
- w pensjonatach;
- w ośrodkach wczasowych;
- na promach pasażerskich;
- w restauracjach;
- w barach;
- w kawiarniach;
- w firmach cateringowych;
- może prowadzić własną działalność gastronomiczną.