• Librus logoBIP LogoFacebook logo

Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek adresowany do osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej, lubiących  kontakt z ludźmi i dbających o zdrowy tryb życia.

Oferujemy do wyboru dwie specjalności: influencer kulinarny i trener personalny żywienia. Dzięki specjalności influencer kulinarny zgłębisz podstawy food design, nauczysz się prowadzić blog kulinarny, a także dowiesz się, jak budować relacje z odbiorcami i prezentować swoje umiejętności kulinarne, chociażby w ramach kanału na YouTube. Jeżeli wybierzesz specjalność trener personalny żywienia, uzyskasz umiejętność dopasowywania diet do potrzeb konkretnych osób.

Współczesny rynek pracy potrzebuje osób wszechstronnie wykształconych, a my Tobie to zapewnimy.

W trakcie nauki w naszej szkolę będziesz mógł:

  • zdobywać dodatkowe umiejętności: carving i baristyka;
  • poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
  • uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji
    i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+;
  • rozwijać swoje pasje w ramach zajęć pozalekcyjnych;
  • odbywać praktyki w renomowanych restauracjach i hotelach na terenie Krakowa oraz zdobywać doświadczenie podczas praktyk wyjazdowych;
  • uczyć się sztuki kulinarnej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie;
  • brać udział w warsztatach prowadzonych przez szefów kuchni.

Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:

  • wykonywać potrawy kuchni polskiej oraz kuchni świata;
  • przygotowywać smaczne desery i ciasta;
  • rzeźbić w owocach i warzywach;
  • parzyć wiele rodzajów kawy;
  • obliczać wartość energetyczną i odżywczą produktów spożywczych i potraw;
  • projektować i aranżować wnętrza sal restauracyjnych;
  • prawidłowo obsługiwać gościa;
  • stosować nowoczesne metody zarządzania i marketingu;
  • biegle posługiwać się językami obcymi;
  • współpracować w zespole.

Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:

  • kontynuować naukę na każdym kierunku studiów;
  • organizować produkcję gastronomiczną;
  • prowadzić własną działalność gospodarczą;
  • organizować gastronomiczną obsługę imprez poza miejscem pracy tzw. „outside catering” (imprezy wyjazdowe);
  • organizować bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe.

Gdzie technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony?

  • w hotelach;
  • w pensjonatach;
  • w ośrodkach wczasowych;
  • na promach pasażerskich;
  • w restauracjach;
  • w barach;
  • w kawiarniach;
  • w firmach cateringowych;
  • może prowadzić własną działalność gastronomiczną.