• Librus logoBIP LogoFacebook logoIkona Instagram Logo Krakowa Godło Polski
Aktualności

Kursy w ramach projektu „Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno-gastronomicznej (T) w Gminie Miejskiej Kraków” – 2 edycja.

Uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w kursie „Sushi master” prowadzonym przez Sushi Mastera, znawcę kuchni japońskiej, posiadacza jedynego na świecie oficjalne przyznawanego certyfikatu International Sushi Skills Proficiency wydanego przez World Sushi Skills Institute z Japonii. W ramach kursu uczniowie poznali produkty i surowce stosowane w wykonywaniu potraw kuchni orientalnych. Dowiedzieli się  do czego służy imbir, wasabi,  sos sojowy, tempura.

Pod okiem mistrza uczniowie nauczyli się wykonywania sushi, min;  nigiri, maki sushi, hosomaki, kappa maki, futomaki, tempura maki.

W czasie kursu uczniowie poznali także zasady japońskiego savoir vivre’u przy stole, nauczyli się posługiwania pałeczkami w czasie jedzenia.

Poprzedni artykułNastępny artykuł