Cukiernik to zawód dla osób obdarzonych kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Trudno
o lepsze uwieńczenie ważnych uroczystości niż misternie zdobiony tort czy kolorowe muffiny. Jeśli posiadasz zamiłowanie do wypieków i chciałbyś wykonywać jeden z najsłodszych zawodów świata, to zawód właśnie dla ciebie.
Realizowana w ramach kierunku cukiernik specjalność pozwoli Ci na wyspecjalizowanie się w sporządzaniu deserów restauracyjnych oraz zaskakujących formą i smakiem monodeserów – małych porcji słodkości.
W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł:
- poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
- rywalizować z uczniami z innych szkół podczas konkursów cukierniczych;
- uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji
i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+; - rozwijać swoje pasje w ramach zajęć pozalekcyjnych;
- odbywać staże w renomowanych cukierniach na terenie Krakowa;
- uczyć się sztuki cukierniczej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie;
- brać udział w warsztatach prowadzonych przez mistrzów cukiernictwa.
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- wykonywać tradycyjne oraz nowoczesne ciasta i ciasteczka;
- przygotowywać torty okolicznościowe;
- sporządzać desery talerzowe;
- tworzyć ciekawe połączenia smakowe w monodeserach;
- wytwarzać lody rzemieślnicze;
- dekorować ciasta i desery według nowoczesnych trendów;
- planować i kalkulować koszty produkcji;
- współpracować w zespole.
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:
- kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia;
- podnosić swoje kwalifikację np. uzyskać tytuł piekarza na kwalifikacyjnym kursie zawodowym;
- prowadzić własną działalność gospodarczą.
Gdzie cukiernik może być zatrudniony?
- w zakładach przetwórstwa spożywczego, produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie;
- w ciastkarniach;
- w cukierniach;
- w restauracjach;
- w hotelach;
- w manufakturach słodyczy;
- w lodziarniach;
- w kawiarniach;
- może prowadzić własną działalność cukierniczą.