Kelner to kierunek adresowany do osób chcących realizować swoje pasje i poznawać tajniki obsługi gości, interesujących się kunsztem barmańskim i baristycznym, lubiących kontakt z ludźmi.
Oferujemy Ci specjalność: barman. Dzięki niej zgłębisz tajniki sporządzania napojów mieszanych, budowania smaku, dekoracji oraz sposobu podawania napojów, poznasz zasady budowania relacji z gośćmi. Wybierając tę specjalność, uzyskasz również umiejętność dopasowywania win do potraw, poznasz tajniki winifikacji. Decydując się na ten zawód, opanujesz również umiejętność komunikowania się w sposób, który zaciekawi
i zaangażuje odbiorców.
Współczesny rynek pracy potrzebuje osób wszechstronnie wykształconych, a my to Tobie oferujemy.
W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł:
- zdobywać dodatkowe umiejętności: barman, barista, lider zespołu;
- poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
- uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji
i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+; - rozwijać swoje pasje, dzięki zajęciom zawodowym, prowadzonym w rzeczywistych warunkach;
- odbywać praktyki w renomowanych restauracjach i hotelach, firmach cateringowych na terenie Krakowa oraz zdobywać doświadczenie podczas praktyk wyjazdowych;
- uczyć się sztuki kelnerskiej od nauczycieli przedmiotów zawodowych, którzy są praktykami i z pasją realizują zajęcia;
- brać udział w warsztatach prowadzonych przez mistrzów kelnerskich, barmanów i baristów.
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- wykonywać napoje mieszane z różnych kategorii;
- przygotowywać smaczne napoje smoothie;
- parzyć wiele rodzajów kawy;
- wykonywać cafe art.;
- opracowywać jadłospisy okolicznościowe z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia;
- aranżować wnętrza sal;
- prawidłowo obsługiwać gości;
- przygotowywać i serwować potrawy w obecności gościa – praca w serwisie specjalnym;
- doradzać gościom przy wyborze potraw i win;
- obsługiwać usługi gastronomiczne typu komunie, wesela, konferencje, zjazdy;
- obsługiwać usługi gastronomiczne w lokalu gastronomicznym oraz w miejscu wskazanym przez zamawiającego;
- rozliczać usługi kelnerskie z gościem;
- posługiwać się językami obcymi;
- dbać o dobrą prezencję;
- dbać o swoją sprawność fizyczną;
- adaptować się do zmieniającego się środowiska pracy i zewnętrznych okoliczności;
- współpracować w zespole osób z różnych dziedzin, specjalizacji;
- rozwiązywać trudne sytuacje zawodowe;
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:
- kontynuować naukę w szkole branżowej II stopnia;
- obsługiwać usługi cateringowe kompleksowe, specjalistyczne, party service;
- obsługiwać imprezy slow foods;
- pracować jako barman, barista;
- obsługiwać imprezy poza miejscem pracy tzw. „outside catering” (imprezy wyjazdowe);
- obsługiwać bale, wesela i inne przyjęcia okolicznościowe;
- kalkulować ceny sprzedaży w zakładach gastronomicznych.
Kelner może być zatrudniony w kraju i za granicą w:
- hotelach;
- pensjonatach;
- ośrodkach wczasowych;
- ruchomej bazie noclegowej np. na promach pasażerskich, statkach wycieczkowych;
- restauracjach;
- barach;
- kawiarniach;
- firmach cateringowych;
- oraz prowadzić własną działalność gastronomiczną.