Kucharz to kierunek dla osób, które chcą zawodowo zajmować się przygotowywaniem potraw pochodzących
z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do charakteru przyjęć okolicznościowych i wymagań klientów.
Dzięki specjalności na kierunku kucharz zyskasz umiejętność organizowania cateringu dietetycznego, poznasz zasady przygotowania i dystrybucji diety pudełkowej. Dowiesz się, jak przygotować tygodniowy zbilansowany plan żywieniowy, dostosowany do indywidualnych potrzeb klienta.
W trakcie nauki w naszej szkole będziesz mógł:
- poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
- uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji
i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+; - rozwijać swoje pasje w ramach zajęć pozalekcyjnych;
- odbywać staże w renomowanych restauracjach i w hotelach na terenie Krakowa;
- uczyć się sztuki kulinarnej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie;
- brać udział w warsztatach prowadzonych przez szefów kuchni.
Po ukończeniu szkoły będziesz umiał:
- wykonywać potrawy kuchni polskiej oraz kuchni świata;
- przygotowywać smaczne desery i ciasta;
- przygotowywać dania dietetyczne;
- dekorować potrawy zgodnie z nowoczesnymi trendami;
- obliczać wartość energetyczną i odżywczą potraw;
- współpracować w zespole.
Po ukończeniu szkoły będziesz mógł:
- kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia;
- podnosić swoje kwalifikację np. uzyskać tytuł cukiernika na kwalifikacyjnym kursie zawodowym;
- prowadzić własną działalność gospodarczą.
Gdzie kucharz może być zatrudniony?
- w hotelach;
- w pensjonatach;
- w ośrodkach wczasowych;
- w restauracjach;
- w barach;
- w kawiarniach;
- w firmach cateringowych;
- może prowadzić własną działalność gastronomiczną.