Cukiernik lub piekarz ze średnim wykształceniem.
Technik technologii żywności to zawód, który wprowadzi Cię w arkana cukiernictwa i piekarnictwa oraz zapozna Cię z procesami organizowania i nadzorowania produkcji żywności.
Dodatkowo zdobędziesz umiejętności zawodowe z zakresu dietetyki.
W trakcie nauki możesz:
- poszerzać swoją wiedzę i umiejętności na licznych kursach zawodowych;
- rywalizować z uczniami z innych szkół podczas konkursów branżowych;
- uczestniczyć w licznych wymianach ze szkołami w Niemczech, Chinach, Francji i Słowacji oraz w stażach zagranicznych w ramach programu Erasmus+;
- rozwijać swoje pasje w ramach zajęć pozalekcyjnych;
- odbywać staże w renomowanych cukierniach, piekarniach na terenie Krakowa;
- uczyć się sztuki cukierniczej, piekarniczej od nauczycieli zawodu, którzy są pasjonatami i praktykami w swojej dziedzinie;
- brać udział w warsztatach prowadzonych przez mistrzów cukiernictwa i piekarnictwa.
Po ukończeniu szkoły będziesz umieć:
- wykonywać tradycyjne oraz nowoczesne ciasta i ciasteczka oraz różne rodzaje pieczywa;
- przygotowywać torty okolicznościowe i monodesery;
- sporządzać wyroby bezglutenowe;
- sporządzać desery talerzowe;
- wytwarzać lody rzemieślnicze;
- dekorować ciasta i desery według nowoczesnych trendów;
- planować i kalkulować koszty produkcji;
- dokonywać analizy produktów spożywczych;
- organizować i nadzorować procesu produkcyjne.
Gdzie możesz pracować?
- w zakładach przetwórstwa spożywczego, produkujących wyroby cukiernicze i piekarskie;
- w ciastkarniach;
- w cukierniach;
- w piekarniach;
- w laboratoriach dokonujących analizy żywności;
- możesz prowadzić własną działalność cukierniczą