• Librus logoBIP LogoFacebook logoIkona Instagram Logo Krakowa Godło Polski
Aktualności

Sweet Cup 2022

W dniu 6 października 2022 r. odbyła się XIX edycja konkursu Sweet Cup w Presovie pod tytułem „Dotyk jesieni”. W tym roku przeprowadzono zmagania konkursowe w 4 kategoriach: kucharz, cukiernik, kelner oraz sprzedawca. Uczniowie z naszej szkoły przygotowali się do trzech pierwszych konkurencji. W kategorii kucharz Karolina Szlęk przygotowała deser ,,Malinowe love” w formie monoporcji na ciasteczku chałwowym i sosem malinowym. W kategorii cukiernik Wiktoria Suchenko przygotowała tort ,,Ukryte w dyni” z pięknym nowoczesnym wykończeniem wykonanym na papierze cukrowym. Dodatkowym akcentem dekoracyjnym były miniaturowe dynie wykonane z masy cukrowej. W kategorii kelner Patrycja Franaszek i Mateusz Durbas zaplanowali menu oraz nakryli stół zgodnie z tematem konkursu. W kolejnym etapie zaprezentowali sposób obsługi oraz odpowiadali na pytania jurorów. Jurorzy  w każdej kategorii oceniali zgodność z tematem, sprawność manualną, tempo pracy oraz zastosowanie nowych trendów. Nasi uczniowie wywalczyli medale w każdej kategorii!!! Wiktoria Suchenko, przygotowana przez p. T. Derę, zdobyła brązowy medal!! Karolina Szlęk, przygotowana przez p. K. Apostolika zdobyła srebrny medal!!! Patrycja Franaszek i Mateusz Durbas, przygotowani przez p. M. Kosek-Ankus zdobyli złoty medal!!!!!  Dodatkowo Wiktoria otrzymała wyróżnienie od jury konkursu za wdrażanie nowych trendów i technologii w cukiernictwie, a Mateusz Durbas otrzymał wyróżnienie i tytuł „najsprawniejszego kelnera” konkursu.

Serdecznie gratulujemy uczniom oraz ich opiekunom.

Życzymy kolejnych sukcesów.

Poprzedni artykułNastępny artykuł