W 1957 roku z inicjatywy pana Michała Osieckiego, dyrektora Zespołu Szkół Elektrycznych została powołana do życia Zasadnicza Szkoła Zawodowa Gospodarcza funkcjonująca jako Wydział Gospodarczy o profilu gospodarstwo domowe i zbiorowe przy tejże szkole, na osiedlu Szkolnym 26. Trzy lata później w 1960 roku, mury placówki opuściły pierwsze absolwentki, które doskonale wykształcone w zakresie wiadomości i umiejętności zawodowych udowodniły potrzebę istnienia i dalszego rozwoju szkoły zawodowej dla dziewcząt na terenie Nowej Huty.
Z inicjatywy następnego dyrektora mgr Zdzisława Dudy rozpoczęto prace budowlane nowego obiektu szkolnego na osiedlu Złotej Jesieni 16. Zakończono je w 1969 roku ,tak iż rok szkolny 1969/70 nauczyciele i młodzież powitali już w nowym, jasnym i przestronnym budynku. Szkoła na mocy decyzji Krakowskiego Kuratora Oświaty i Wychowania z dnia 1 września 1972 roku została przekształcona w zbiorczy Zakład szkolny pod nazwą Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1, w skład, którego wchodziły wówczas następujące typy szkół: Technikum Gastronomiczne, Zasadnicza Szkoła Zbiorcza oraz Zasadnicza Szkoła Zawodowa Dokształcająca. W styczniu 1975 roku na mocy decyzji podjętej przez Dyrekcję i Radę Pedagogiczną nadano szkole imię, majora Henryka Sucharskiego żołnierza września i obrońcy Westerplatte. Ustalono też, że każdego roku dzień 1 września będzie obchodzony jako Dzień Patrona a młodzież klas pierwszych będzie ślubować na sztandar szkoły.
W czasie kolejnych lat szkoła rozrastała się tak aby sprostać nowym potrzebom i wyzwaniom. 28 sierpnia 1992 r. na mocy decyzji Kuratora Oświaty i Wychowania mgr Jerzego Lackowskiego w skład Zespołu Szkół Gastronomicznych do istniejących już typów szkół dołączono Technikum Hotelarskie, Liceum Zawodowe, Technikum Gastronomiczne dla Pracujących, Medyczne Studium Zawodowe. 1 września 2002 roku w szkolne mury wkroczyli pierwsi absolwenci zreformowanych gimnazjów i rozpoczęli oni naukę w czteroletnim Technikum Gastronomiczno – Hotelarskim nr 10 oraz dwuletniej Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 9. Od roku szkolnego 2004/2005 dawne Technikum Dla Dorosłych zamieniono na sześciosemestralne Technikum Uzupełniające nr 9 na podbudowie szkoły zasadniczej oraz Policealne Studium Zawodowe o specjalności organizacja usług turystycznych.
Od 1995 roku kolejni dyrektorzy szkoły nawiązali trwałą współpracę ze szkołami partnerskimi, z francuskim Nancy, niemiecką Norymbergą i słowackim Presovem. Współpraca polega na zdobywaniu i poszerzaniu wiedzy zawodowej, wymianie doświadczeń oraz doskonaleniu sprawności językowych. Uczniowie i opiekunowie podczas tygodniowego pobytu poznają także historię, kulturę , tradycję i kuchnie odwiedzanych regionów. 1 września 2006 roku dotychczasowa współpraca nabrała nowego wymiaru, gdyż od nowego roku szkolnego 2006/07 Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 dołączył do szkół biorących udział w europejskim programie edukacyjnym Leonardo da Vinci.
W swojej 50-letniej historii Zespół Szkół Gastronomicznych bardzo prężnie działał w środowisku lokalnym, krakowskim i nowohuckim. Szkoła współpracuje z Urzędem Miasta Krakowa, władzami Dzielnicy XVI i XVIII, Nowohuckim Centrum Kultury, Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Polskim Stowarzyszeniem Hoteli, Kongregacją Kupiecką, Hospicjum św. Łazarza, Parafią rzymsko – katolicką p.w. Matki Boskiej Fatimskiej, Fundacją Dawców Szpiku Kostnego Urszuli Smok, krakowskimi uczelniami wyższymi
Wizytówką i znakiem rozpoznawczym placówki od ośmiu lat jest corocznie odbywający się w marcu Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych . Cieszy się on dużą popularnością wśród młodzieży i nauczycieli w kraju i za granicą, a także w środowisku „gastronomii Krakowskiej”. Szkoła jest organizatorem różnorodnych konkursów rozwijających nie tylko umiejętności zawodowe ale także ogólne. Dzięki kołom zainteresowań młodzież rozwija inne zdolności i predyspozycje. W ramach zajęć pozalekcyjnych działają: Koło Teatralne, Salon Poezji, Warsztaty literacko – dziennikarskie, wydające Gazetkę Szkolną „Ze Smakiem”, Koło Europejskie, Szkolne Koło PCK, Grupa Wolontariatu, Koło Przedmiotów Ekonomicznych, Koło Przedmiotów Zawodowych, Koło Matematyczne, Koło Geograficzne, zespół Cheerleaders , Szkolny Klub Sportowy.
Nadrzędnym celem szkoły jest wszechstronny rozwój osobowy ucznia w wymiarze intelektualnym, psychicznym, społecznym, zawodowym, moralnym i duchowym. Najlepszym świadectwem jakości pracy placówki są absolwenci, którzy działają prężnie w środowisku zawodowym, pracują w restauracjach i hotelach na terenie całego kraju i zagranicą.
ROK | WYDARZENIE |
1957 | Utworzenie trzyletniej Zasadniczej Szkoły Zawodowej Gospodarczej działajacej jako Wydział Gospodarczy o profilu – gospodarstwo domowe i zbiorowe w Zespole Szkół Elektrycznych na os. Szkolnym 26 w Nowej Hucie, |
1960 | Pierwsze abiturientki Wydziału Gospodarczego przy Technikum Elektrycznym opuszczają mury szkoły. |
1968 | Wicekurator okręgu szkolnego dla województwa krakowskiego i miasta Krakowa zarządza z dniem 1 września 1968 r. otwarcie Technikum Gastronomicznego w Krakowie – Nowej Hucie os. Szkolne 17, o specjalności – żywienie zbiorowe i żywienie dietetyczne. Powołanie mgr Zdzisława Dudę na dyrektora szkoły. |
1969 | Ukończenie prac budowlanych i przeniesienie szkoły gastronomicznej do nowego budynku na os. Złota Jesień 16. |
1970 | Decyzja kuratora o uruchomieniu z dniem 1 lutego 1970 r Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Krakowie – Nowej Hucie o specjalności kucharz – kelner.
Wicekurator inż. Ryszard Bąk wydaje decyzję o utworzeniu Wydziału Dokształcającego przy Zasadniczej Szkole Zawodowej w Krakowie – Nowej Hucie. |
1972 | Utworzenie zbiorczego zakładu szkolnego pod nazwą Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie os. Złota Jesień i wyróżnia się następujące typy szkół:
• Technikum Gastronomiczne, • Zasadnicza szkoła Zawodowa, • Zasadnicza szkoła Zawodowa Dokształcająca. |
1973 | Utworzenie Liceum Zawodowego na podbudowie 8 klasy szkoły podstawowej przy ZSG. |
1975 | Rada Pedagogiczna podejmuje uchwałę wprowadzającą w kalendarz imprez szkolnych na dzień 1 września, Dzień Patrona oraz ślubowanie uczniów klas pierwszych na sztandar szkoły. Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 otrzymuje imię. Patronem szkoły zostaje mjr Henryk Sucharski. W uroczystościach bierze udział podkomendny majora płk Leon Pająk, który dokonuje uroczystego otwarcia Izby Pamięci. Wśród wielu gości na uroczystości otwarcia obecny był dyrektor ZSE Nr 2 mgr Michał Osiecki (pierwszy dyrektor naszej szkoły). |
1977 | Komenda Hufca ZHP na wniosek Szczepu harcerzy działających przy ZSG nr 1 zatwierdza nazwę szczepu „Wrzosy” imienia „ Bohaterów Września”.
Decyzja Kuratora Oświaty i Wychowania mgr Jana Nowaka o przekształceniu dotychczasowego Wydziału Dokształcającego ZSzZ w Zasadniczą Szkołę Gastronomiczną. |
1978 | Nadanie sztandaru organizacji Związku Socjalistycznej Młodzieży Polskiej, działającej przy ZSG. |
1979 | Uroczyste przekazanie ziemi z Westerplatte i spod Lenino do Szkolnej Izby Pamięci, w uroczystości wzięli udział mjr Leon pająk i mjr Grzegorz Zarzycki. |
1980 | III Ogólnopolskie Seminarium Metodyczno – Przedmiotowe dla nauczycieli Techników Gastronomicznych wdrażających zawód szerokoprofilowy. |
1986 | Pożegnanie dyrektora mgr Zdzisława Dudy.
Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego przez nowego Dyrektora mgr Helenę Ciborowską. Włączenie do ZSG Medycznego Studium Zawodowego – Wydział Dietetyki . Wizyta nauczycieli i władz oświatowych z Węgier, NRD, ZSRR i Bułgarii. |
1987 | Konkurs Młodego Kucharza i Kelnera pt „Pokaz przyjęcia bezalkoholowego.
Zajęcie III miejsca przez szkolny Klub PCK w olimpiadzie zdrowia. |
1988 | Obsługa noworocznego przyjęcia dla ludzi kultury i nauki zorganizowanego przez Urząd Miasta Krakowa.
Wizyta młodzieży z Danii, kształcącej się w zawodach gastronomicznych. Cykl spotkań teatralnych z Janem Englertem. Wizyta młodzieży z gruzińskiego Tibilisji, którą zakończono meczem towarzyskim dziewcząt. W ramach cyklu spotkań teatralnych wizyta aktorki Doroty Pomykały. Wizyta Pani prof.doc.hab.n.med. B. Cybulskiej z Instytutu Żywienia i Żywności z Warszawy, która zaprezentowała założenia Narodowego Programu Profilaktyki Cholesterolowej w Polsce. W ramach cyklu spotkań teatralnych, rozmowa z Anną Dymną. Spotkanie kuratorów z Polski południowo – wschodniej. |
1989 | Konkurs Młodego Kucharza.
Spotkanie z aktorem Tadeuszem Szybowskim. Włączenie się młodzieży i szkolnego klubu PCK w akcję pomocy dla dzieci i młodzieży z Etiopii. Spotkanie teatralne z krakowską aktorka Dorota Segdą. Przygotowanie przyjęcia inaugurującego rok akademicki 1989/90 na Akademii Rolniczej. |
1990 | Konkurs Młodego Kelnera – „ Przyjęcie Amerykańskie”.
Wizyta uczniów ZSG w Danii. Wmurowanie Kolumny Pokoju „ Niech będzie pokój na ziemi” jako daru od członków Japońskiego Stowarzyszenia Modlitwy o Pokój. |
1991 | W dniu 11 stycznia 1991 roku zorganizowano sesję populanonaukową z okazji 40-lecia MSZ – Wydziału Dietetyki, temat: „Edukacja żywieniowa warunkiem zdrowia społeczeństwa”.
Wykład inauguracyjny wygłosił prof.doc.hab.n.med. Zbigniew Szybiński. W uroczstości wzięli udział min. prof.doc.hab.n.med Hanna Dziatkowiak, dr Lidia Szopińska-Ciba, mgr Anna Rudnicka – prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki, przewodniczący i delegaci Oddziałów PTD działających na terenie całego kraju oraz przedstawiciele władz. Przedstawiciele młodzieży z opiekunami biorą udział w Ogólnopolskim Sympozjum Klubu Szkół Westerplatte w Gdańsku. Pierwsze wybory do Rady Uczniowskiej. Wraz z nowym rokiem szkolnym funkcję Dyrektora Zespołu Szkół Gastronomicznych obejmuje Pani mgr Elfrida Wątorek. Pożegnanie Pani Dyrektor Heleny Ciborowskiej. |
1992 | Odbywa się sejmik nauczycieli i kuratorów z Polski południowo- wschodniej ( Lublina, Zamościa, Przemyśla, Rzeszowa, Tarnowa i Krakowa).
Coroczny Konkurs Młodego Kucharza i kelnera. Na mocy decyzji Kuratora Oświaty i Wychowania mgr Jerzego Lackowskiego w skład Zespołu Szkół Gastronomicznych z dniem 1 września 1992r wchodzą: • Zasadnicza Szkoła Zawodowa, • Zasadnicza szkoła Zawodowa dla Młodocianych, • Technikum Gastronomiczne, • Technikum Gastronomiczne dla Pracujących, • Technikum Hotelarskie, • Liceum Zawodowe, • Medyczne Studium Zawodowe. Współuczestnictwo w uroczystościach koronacji Matki Boskiej Fatimskiej w Kościele Arka Pana; przygotowanie i obsługa poczęstunku dla przybyłych na uroczystość gości. Wyjazd młodzieży wraz z opiekunami do Francji w ramach wymiany międzyszkolnej. |
1993 | Wycieczka najlepszych uczniów do Budapesztu.
Konkurs Młodego Kelnera – „Garden party”. Obsługa Galii galicyjskiej w TV Kraków. |
1994 | Międzynarodowe Zawody Gastronomiczne w Hotelu Forum, reprezentanci szkoły przygotowali zupę cebulową a la Przypkowski i kanapki dekoracyjne.
Decyzja Kuratora Oświaty i Wychowania Jerzego Lackowskiego o wyłączeniu z Zespołu Szkół Gastronomicznych Medycznego Studium Zawodowego nr 6. Wycieczka najlepszych uczniów do Pragi. Obsługa przyjęcia z okazji otwarcia konsulatu Meksyku w Krakowie. Obsługa uroczystości otwarcia konsulatu austriackiego w Krakowie. Zajęcie III miejsca w konkursie organizowanym przez Urząd Miasta Krakowa pt” Najpiękniejsze Otoczenie Szkoły”. |
1995 | Udział młodzieży szkolnej w akcji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w ramach , której zebraliśmy jako szkoła 1 030 600 zł.
Reprezentowanie ZSzG na targach szkolnych w Hali Wisły. Pierwsza edycja cukierniczego konkursu wewnątrzszkolnego „ Koszyczek Wielkanocny”. Utworzenie w ZSzG Policealnego Studium Zawodowego o specjalności – technik obsługi turystycznej. Wycieczka objazdowa klas hotelarskich po Europie w ramach , której odwiedziły one :Bratysławę, Wiedeń, Wenecję, Padwę, Mediolan, San Remo, Monako, Mauupellier, Avinion,Berno, Insbruk. Obsługa przyjęcia z okazji 30-lecia Krakowskiego Szkolnego Ośrodka Sportu. Coctail dla muzyków po koncercie Austriackiej Współczesnej Muzyki Organowej, który odbywał się w Kościele Arka Pana. Wyjazd młodzieży do Norymbergii. |
1996 | Konkurs Młodego Kelnera – „ Przyjęcie dla Dzieci”. |
1997 | Szkolna akcja sadzenia żonkilowych „ Pól Nadziei”; sadzonki dostarczyli goście z Edynburga.
Druga wizyta młodzieży ZSG nr 1 z opiekunami w zaprzyjaźnionej szkole w Norymberdze. Wycieczka dla najlepszych uczniów po urokliwych miejscach Słowacji. |
1998 | Wręczenie nagrody przez dyrektora Wydziału Edukacji i Kultury fizycznej UMK Tadeusza Matusza dla Agnieszki Sosin z Technikum Hotelarskiego przy ZSG nr 1. za najlepsza pracę dyplomową branży gastronomiczno – hotelarskiej pt. „ Walory turystyczne Austrii”. |
1999 | Odbyła sie wizyta p. wicedyrektor Małgorzaty Matysik i p. Marty Schabowskiej w Presovie, w czasie której ustalono zasady współpracy naszej szkoły i SOU Obchodne w Presovie. |
2000 | Odbyły się pierwsze wymiany uczniów i nauczycieli. Od tego czasu każdego roku wiosną i jesienią wyjeżdżamy do Presova i gościmy Słowaków u siebie.
Pierwsza edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. |
2001 | Oczekiwanie na decyzję o „nowej czy starej” maturze. |
2002 | Rozpoczęcie nowego roku szkolnego, w szkolne mury wkraczają pierwsi absolwenci Gimnazjów.
Wizyta gości z Nancy, nawiązanie współpracy z Zespołem Szkół Zawodowych im. Stanisława Leszczyńskiego. Pierwsza akcja krwiodawstwa, oddano 21,5 litra krwi. |
2003 | Wyjazd do zaprzyjaźnionej szkoły zawodowej w Norymberdze.
Konkurs piosenki europejskiej. I edycja konkursu na najładniejszą palmę wielkanocną, którego organizatorami są pracownicy biblioteki szkolnej. „Droga Polski i Polaków do Unii Europejskiej” – dzień europejski w szkole. |
2004 | Pani dyrektor Elfrida Wątorek przechodzi na zasłużona emeryturę.
Rozpoczęcie roku szkolnego przez nową Panią Dyrektor Barbarę Brewczyńską. II edycja konkursu na najładniejszą palmę wielkanocną, którego organizatorami są pracownicy biblioteki szkolnej. Dzień Sportu. Konkurs młodych Poetów – „Śpiewam sobie a muzom”. I edycja konkursu pt.”Kompozycje jesienne” organizowanego przez pracowników biblioteki szkolnej. Dzień Niepodległości państwa polskiego. Konkurs Wypieków Bożonarodzeniowych. |
2005 | Konkurs poezji „Poeci Krakowscy”.
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie przebywali z wizytą w Szkole Zawodowej nr 3 w Norymberdze. Rozpoczęcie roku szkolnego w odmienionej i ciepłej szkole – wymiana okien. III edycja konkursu na najładniejszą palmę wielkanocną, którego organizatorami są pracownicy biblioteki szkolnej. Spotkanie z Przedstawicielem Instytutu Studiów Strategicznych na temat – Poszukiwanie i warunki pracy w UE z cyklu Europejskie Dyskusja Młodych. Ogólnopolski Konkurs Historyczny „Krąg”,„Wydarzenie z mojej najbliższej okolicy”. Wypiek pierniczków i obsługa akcji „I ty możesz zostać świętym Mikołajem” organizowanej przez Program 2 Telewizji Polskiej. II edycja konkursu pt. „Kompozycje jesienne” organizowanego przez pracowników biblioteki szkolnej. Konkurs hotelarski WELLMANA. Pierwsze wydanie gazetki szkolnej pt.„GAZETKA ZE SMAKIEM”. |
2006 | „Moja szkoła w Unii Europejskiej” – akcja informacyjna przeprowadzona w szkole we współpracy z Urzędem Komitetu Integracji Europejskiej.
Festiwal Kultury Szkolnej. Wizyta przyjaciół z Norymbergii. Konkurs recytatorski – „Poeta zaczarowany – Konstanty Ildefons Gałczyński”. Konkurs Stroików Wielkanocnych organizowanego przez pracowników biblioteki szkolnej. Uroczyste śniadanie wielkanocne dla nauczycieli, pracowników administracji i Rady Uczniowskiej. Pierwsi abiturienci przystąpili do egzaminu maturalnego zwanego potocznie „ Nowa maturą” i Egzaminów Zawodowych opartych o nowe zasady. Dzień Sportu. Zakończenie roku szkolnego Wraz z nowym rokiem szkolnym w Zespole Szkół Gastronomicznych ruszył Europejski Program Edukacyjny „Leonardo da Vinci.” Ekipa dokumentalnego serialu kryminalnego „ W – 11” kręciła na terenie szkoły kolejny odcinek cyklu. Duszpasterska wizyta biskupa krakowskiego Józefa Guzdka. Wyjazd młodzieży z opiekunami do Nancy – przygotowanie dla Gospodarzy Dnia Polskiego. „Dzień Słowacki”, prezentacja osobliwości słowackich, degustacja potraw. Wyjazd uczniów na miesięczny staż w ramach Europejskiego Programu Leonardo do partnerskiej szkoły w Presovie. Ślubowanie klas pierwszych, dzień Patrona szkoły. III edycja konkursu pt.”Kompozycje jesienne” organizowanego przez pracowników biblioteki szkolnej. Krakowskie spotkania Artystyczne – GAUDIUM. Akademia z okazji 11 listopada. Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny w Bratysławie. Inauguracja obchodów Roku Jubileuszowego 50 – lecia ZSG nr 1 w Krakowie. Obecnie, tj. w roku szkolnym 2006/2007, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie kształci w następujących typach szkół: • 4-letnie Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie w zawodach: technik hotelarstwa, technik organizacji usług gastronomicznych, kucharz, kelner, • 2-Letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa – zawód Kucharz małej gastronomii • 2-letnia Szkoła Policealna w zawodach: technik hotelarstwa, technik obsługi turystycznej, • 3-letnie Technikum Uzupełniające dla Dorosłych zawód kucharz na podbudowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej zawód Kucharz małej gastronomii. |
2007
16 listopada |
Rok 2007 dla Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Henryka Sucharskiego w Krakowie na długo utrwali się w pamięci. To niezwykłe i jakże ważne wydarzenie Rok Jubileuszu, 50 – rocznica powstania szkoły.
Z okazji tak pięknego jubileuszu pragniemy zorganizować wiele imprez, spotkań, które przybliżą rolę, dzieje szkoły, będą okazją do wspomnień, refleksji i zadumy. Wspomnienia absolwentów, pracowników szkoły pozwolą ocenić zapisaną kartę 50-letnich wydarzeń szkoły, jej sukcesy, osiągnięcia a także trudności i przeciwności które musiano pokonać. Chlubą naszej szkoły są przede wszystkim ludzie z nią związani, wspaniali nauczyciele, wychowawcy, pedagodzy i absolwenci, a także szczególny klimat wzajemnej życzliwości, jaki tworzono w 50-letniej historii. Wspominając dzieje szkoły w roku jubileuszu pragniemy wyrazić podziękowania dyrektorom, wspaniałym nauczycielom, wychowawcom, pedagogom, księżom katechetom, którzy tworzyli historię i dorobek wielu pokoleń, którzy swym zaangażowaniem i postawą oraz twórczym talentem pedagogicznym utorowali drogę sukcesów dydaktyczno-wychowawczych szkoły. Historia zatoczyła, koło, ale historia to nie tylko wczoraj, dzieje się i dziś, toczy się i jutro dla następnych pokoleń. Już dzisiaj nie ma chyba wątpliwości, że wizerunek szkoły jest pozytywny bo inaczej nie istniałby 50 lat. Najważniejszym elementem o tym świadczącym jest to, że jest to szkoła rodzinna, wielopokoleniowa, uczęszczali do niej dziadkowie, ich dzieci a teraz wnuki. Naszych absolwentów można spotkać we wszystkich urzędach i instytucjach, pełnią różne funkcje kierownicze, zasiadają w miejscowych władzach, zasilają kadrę pedagogiczną szkół wszystkich szczebli, uczą i u nas. Jubileusz 50-lecia Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie |
2008
marzec 7 listopada |
III miejsce w konkursie kulinarnym Stół pięknie nakryty Festiwal Kultury Szkolnej
II miejsce w Wojewódzkich Zawodach Pierwszej Pomocy Przyjęcie ZSG nr 1 w poczet Klubu Przodujących Szkół |
2009 styczeń 19 maja 5 czerwca październik maj |
II i III miejsce w IV Konkursie Gastronomicznym w Bratysławie Europa bez granic |
2010
maj |
Staże zawodowe uczniów w Saint Michel Mont Mercure we Francji w ramach programu Leonardo da Vinci
Staże zawodowe uczniów w Norymberdze w Niemczech w ramach programu Leonardo da Vinci I miejsce w kategorii Kelner w Ogólnopolskim Konkursie ,,Kuchnia polska na Mazowszu” |
2011
29 listopada |
I i III miejsce w VII Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Europa bez granic
Kolejne edycje Małopolskiego Konkursu Pieśni i Poezji Patriotycznej Dzień Wolontariusza w Hospicjum Alma Spei Udział w akcjach Szlachetna paczka |
2012 luty czerwiec 17 września 3 grudnia |
Udział w targach edukacyjnych: Mundial Zawodów w Lyonie we Francji I miejsce w III Festiwalu Kulinarnym Potraw z Dziczyzny Praca naszych uczniów Sprzączki i guziki z orzełkiem ze rdzy w publikacjach IPN – u I miejsce za spot reklamowy promujący walory wołowiny podczas finału I Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Wołowina na Polskim Stole Wyróżnienie ZSG nr 1 w konkursie Małopolska szkoła z pasją |
2013 21 października grudzień |
Akcje Honorowego Krwiodawstwa I miejsce w kategorii Barman w IX Międzynarodowym Konkursie Szkół Gastronomicznych w Bratysławie I miejsce w piłce ręcznej dziewcząt w ramach Krakowskiej Olimpiady Młodzieży |
2014
luty |
Rejs uczniów po morzu Śródziemnym na żaglowcu STS POGORIA w ramach programu Mr Cook I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Poznaj Świat I miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Menadżerskim Staż zawodowy nauczycieli w Innsbrucku w Austrii w ramach programu POKL Tytuł Nauczyciela z pasją2014 otrzymuje mgr inż. Małgorzata Kosek-Ankus Międzynarodowa wymiana doświadczeń w ZSG nr 1, w której uczestniczą przedstawiciele z: Polski, Szwecji, Holandii, Hiszpanii, Wysp Kanaryjskich Udział uczniów i nauczycieli w 5 Edycji Forum Europejskie Okrągłe Stoły w szkole Saint Michel Mont Mercure we Francji Staże zawodowe uczniów w Presovie na Słowacji w ramach programu Erasmusplus II miejsce w XII Krakowskim Konkursie Tradycyjnej Pieśni i Piosenki Polskiej z okazji rocznicy Odzyskania Niepodległości |
2015 styczeń luty marzec maj 28 sierpień wrzesień październik 19 23 |
Otrzymanie certyfikatu Dobrze ZaPROJEKTowanej Szkoły w ramach projektu Projekt z klasą Staże zawodowe uczniów i nauczycieli w Saint Michel Mont Mercure we Francji w ramach projektu Erasmusplus I i II miejsca w XIII Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym SweetCup 2015 w Presovie Wyróżnienie w X Jubileuszowym Krakowskim Przeglądzie Małych Form Teatralnych w Języku Angielskim Przystąpienie do projektu Zmieniaj nawyki na lepsze. Kupuj odpowiedzialnie ubrania i elektronikę Uroczystość pożegnania, odchodzącego na zasłużoną emeryturę, pana wicedyrektora Józefa Wątorczyka Staże zawodowe uczniów w Norymberdze w Niemczech w ramach projektu Erasmusplus Wyjazdy na zieloną szkołę do Krynicy Zdroju zorganizowane przez Fundację Prometeusz I i II miejsce w XI Międzynarodowym Konkursie Szkół Gastronomicznych w Bratysławie II miejsce w Mistrzostwach Małopolski w Indywidualnej Lidze Lekkoatletycznej. Udział przedstawicieli szkoły w I Międzynarodowej Konferencji Nauczycieli EAThing w Mediolanie Tytuł Nauczyciela z pasją 2015 otrzymuje mgr Małgorzata Kegel |
2016 12 luty 16 marca marzec maj 26 września październik 15 listopad 15 15 grudnia |
Dwa II miejsca w XIV Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym SweetCup 2016 w Presovie na Słowacji Wyjazd nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących do Norymbergii w ramach projektu POWER Miejsce multimediów w nowoczesnym nauczaniu Warsztaty kulinarne dla uczniów pod kierunkiem pana Roberta Sowy Otrzymaliśmy certyfikat Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej Wizyta uczniów i nauczycieli w Paphos na Cyprze w ramach projektu Erasmusplus Tytuł Nauczyciela z pasją2016 otrzymuje mgr Joanna Brewczyńska-Sternal Uczennica Klaudia Barnaś została radną Młodzieżowej Rady Miasta Krakowa I i II miejsce w XII Międzynarodowym Konkursie Szkół Gastronomicznych w Bratysławie Szkoła otrzymała certyfikat Szkoły Przyjaznej dla Sprawiedliwego Handlu Spotkanie po latach byłych Dyrektorów i Wicedyrektorów w ramach Inauguracji Roku Jubileuszowego I miejsce za tort w Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym SweetCup 2016 w Presowie Nasze uczennice wicemistrzyniami Krakowa w piłce ręcznej dziewcząt Wizyta studyjna w Senegalu w ramach projektu EAThink Jedz lokalnie, myśl globalnie |
2017 |
Staż zawodowy na Słowacji w ramach projektu Smaki Europy
Otrzymaliśmy tytuł Szkoły Młodych Patriotów w ramach ogólnopolskiego konkursu zorganizowanego przez Studium Prawa Europejskiego Wizyta studyjna w Walencji w ramach projektu Praktyczna szkoła zawodu Wizyta studyjna w Chinach w ramach współpracy z Europejsko-Azjatycką Fundacją Edukacji Biznesowej Staż zawodowy we Francji w ramach projektu Smaki Europy Zorganizowanie przez uczniów naszej szkoły gry miejskiej Fair Train jako podsumowanie ogólnopolskiego projektu Polskiej Akcji Humanitarnej Szkoła dla przyszłych pokoleń I i II miejsce w Wojewódzkim Konkursie Literackim Kazimierz miejsce na ziemi – wieści z podwórek, ulic i zaułków II miejsce w Indywidualnych Biegach Przełajowych w ramach Krakowskiej Olimpiady Młodzieży Pokaz kulinarny Sześć sposobów na dziczyznę Otrzymaliśmy Certyfikat Szkoły Promującej Honorowe Oddawanie Krwi w ramach akcji edukacyjnej Twoja krew, moje życie Staż zawodowy w Paphos na Cyprze w ramach projektu Smaki Europy Wizyta studyjna gości z Hiszpanii Wymiana uczniów ZSG nr 1 a szkołą z Tianjin w Chinach w ramach współpracy z Europejsko-Azjatycką Fundacją Edukacji Biznesowej Jubileusz 60-lecia Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie |
Inne wydarzenia i osiągnięcia
Dzisiaj Gastronomik to szkoła XXI wieku, odważnie podejmująca wyzwania, jakie stawia przed szkolnictwem teraźniejszość, bez obaw patrząca w przyszłość. Stała, intensywna praca nad podnoszeniem jakości pracy placówki, jej wszechstronny rozwój powodują, że Zespół Szkół Gastronomicznych cieszy się dużą popularnością i jest ceniony zarówno wśród uczniów jak i rodziców. Ci pierwsi zdobywają tu wiedzę i umiejętności, ale również doświadczenia. Odbywają, bowiem praktyki zawodowe za granicą, nawiązują kontakty z kolegami ze szkół zaprzyjaźnionych. Podróżują po Europie w ramach programów unijnych, takich jak Leonardo da Vinci, realizowanych przez komisję ds. projektów unijnych. Dzięki tej aktywności uczniowie zwiedzili już Słowację (Presov) i Francję.