• Librus logoBIP LogoFacebook logoIkona Instagram Logo Krakowa Godło Polski
Aktualności

SZKOLNY KONKURS KUCHARZA

1 marca 2023 r. w naszej szkole odbył się SZKOLNY KONKURS KUCHARZA w ramach Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych #SmakEstetykaKreatywność.
W konkursie uczestniczyli uczniowie klas kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych.
Finaliści jak co roku nie zawiedli, zaprezentowali bardzo wysokie umiejętności zawodowe, wykazali się niesamowitą kreatywnością oraz estetyką w dekoracji potraw. W jury konkursu byli: Zbigniew Kurleto, Tomasz Jeziorek, Tomasz Bezwiński.
Wyniki konkursu:
I miejsce zajęła Kateryna Drozhevska kl.3 b – Dorada/burak/dziki brokuł
II miejsce Persesunko Volodymyr kl. 2a – Pączek z nadzieniem z wątróbki gęsiej z coulis porzeczkowe/salsa jabłko/mango, kolendra
III miejsce Gabriela Wojciechowska kl.1 a – Rybna szachownica/otulina galareta rybna/kruszonka ciasto ziołowe/chips rybny/tiul ryzowy/majonez różowo-cytrynowy
Wyróżnienia:
Yana Reshitnyk kl.1 a – Delikatny pasztet z wątróbki królika/mus z jeżyn/chrupiący vol-au-vent
Julia Pietrzak kl.1 b – Pasztet z królika /chutney żurawinowy z bagietką
Gabriela Mikulska kl.2 b – Tatar z buraka ćwikłowego w towarzystwie krewetek i chipsów ziemniaczanych
Kacper Kułaga kl. 4 l – Tatar w towarzystwie leśnych aromatów
Mateusz Domagała kl. II d – Pasztet z królika w towarzystwie konfitury z czerwonej cebuli i grzybów
Jurek Franciszek kl. 1d – Terrina z łososia, oliwa ziołowa, imbir, majonez czosnkowy
Filip Pluta kl.1a – Mareiter/przegrzybki z kawiorem owocowym/sos limonkowy
Gratulujemy wszystkim uczestnikom wspaniałych potraw oraz życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.
Organizatorem szkolnego konkursu była pani Bogumiła Podgórska.
Poprzedni artykułNastępny artykuł