• Librus logoBIP LogoFacebook logo
Aktualności

XXII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych ,,Kuchnia bez granic”

XXII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych przeszedł do historii.

Tegoroczną edycję konkursu patronatem honorowym objęli:

Marszałek Województwa Małopolskiego – Witold Kozłowskiego
Małopolski Kurator Oświaty – Barbara Nowak
Prezydent Miasta Krakowa – Jacek Majchrowski

Swoją wdzięczność i podziękowanie kierujemy do sponsorów konkursu.
Byli nimi:
• Marszałek Województwa Małopolskiego
• Prezydent miasta Krakowa
• Małopolski Kurator Oświaty
• Rada Dzielnicy XVI
• Krakowska Kongregacja Kupiecka
• Piwniczanka Spółdzielnia Pracy
• GastroPack
• Tchibo
• Rada Rodziców przy ZSG nr 1
• Kukbuk
• Selgros Cash&Carry
• Sokołów SA
• Promiwex
• Jurek – Catering Serwis
• Bonduelle

Tegoroczna edycja konkursu, ze względu na sytuację epidemiczną związaną z COVID 19, przeprowadzona była w formie on line: uczestnicy przysłali zgłoszenia i dokumentację fotograficzną swojej pracy. 16 lutego 2021 r. profesjonalne jury oceniło nadesłane prace.
4 marca 2021 r. ogłosiliśmy wyniki konkursu. Wydarzenie to transmitowane było na żywo na fanpage’u szkoły. Dyplomy oraz ufundowane dzięki sponsorom nagrody zostały przekazane laureatom pocztą.
Tematem XXII edycji konkursu była „Kuchnia bez granic” . Uczestnicy różnie interpretowali hasło przewodnie konkursu :
• jako kuchnię przekraczającą granice województw inspirowaną kuchnią regionalną,
• jako kuchnię wykraczającą poza granice kraju – inspiracja kuchniami świata,
• jako kuchnię przekraczającą granice ogólnie przyjętych przepisów i zasad.

Jury konkursu miało niełatwe zadanie, a w jego skład wchodzili:

W kategorii kucharz
1. Łukasz Cichy – szef kuchni restauracji Biała Róża
2. Mateusz Guzik – szef kuchni restauracji Enoteka Pergamin
3. Zbigniew Kurleto – Krakowska Kongregacja Kupiecka
4. Rafał Drobniak – doradca kulinarny
5. Grzegorz Fic – szef kuchni restauracji Albertina

W kategorii kelner
1. Anna Kozera – manager restauracji Hotel Copernicus
2. Jacek Grochot – JG Service Firma cateringowa i Zarządzanie restauracjami
3. Wiesław Kukuła –manager Hotelu Podzamcze w Dobczycach
4. Artur Bień – manager restauracji Albertina

W kategorii cukiernik
1. Magdalena Kobos – właścicielka pracowni cukierniczej Miód na serce
2. Zbigniew Handziak – pracownia cukiernicza Hawełka
3. Krzysztof Wilk – pracownia cukiernicza Wilk

 

W kategorii barman
1. Agnieszka Herjan – manager Restauracji Vine Garage
2. Filip Chruścicki – Polskie Stowarzyszenie Barmanów

W XXII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych wzięło udział 16 szkół.
Były to:
• Zespół Szkół Ekonomicznych – Technikum nr 2 w Wodzisławiu Śląskim
• Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Władysława Reymonta w Wiśle
• Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
• Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach
• Zespół Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
• Zespół Szkół Nr 3 im. ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni
• Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu
• Zespół Szkół Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach
• Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Suwałkach
• Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie
• Zespół Szkół Nr 1 im. Józefa Piłsudskiego w Limanowej
• Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu
• Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Marii Konopnickiej w Dobrej
• Branżowa Szkoła I Stopnia nr 30 w Krakowie
• Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie
• Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie

W sumie we wszystkich kategoriach wystartowało 47 uczestników.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy odwagi, umiejętności i kreatywności. Nauczycielom i opiekunom gratulujemy profesjonalnego przygotowania uczniów.
Już dzisiaj zapraszamy za rok na XXIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, z nadzieją na spotkanie w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.

Wyniki XXII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych “Kuchnia bez granic”:

Kategoria kucharz: 

I miejsce – Przemysław Waligóra – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie
I miejsce – Dorota Hirna – Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu
II miejsce – Damian Niewiara – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie
II miejsce – Katarzyna Procner – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Władysława Reymonta w Wiśle
III miejsce – Dominik Diug – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
III miejsce – Magdalena Wiktor – Zespół Szkół nr 1 im. Józefa Piłsudskiego w Limanowej

Kategoria cukiernik: 

I miejsce – Karolina Smreczek – Zespół Szkół Nr 1 im. Józefa Piłsudskiego w Limanowej
I miejsce – Sofiia Sokolovska – Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu
II miejsce – Julia Herman – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie
II miejsce –  Gabriela Idzik – Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu
III miejsce – Mateusz Pluciński – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
III miejsce – Paulina Smoter – Zespół Szkół Nr 3 im. ks. prof. J. Tischnera w Bochni
III miejsce – Martyna Kaleta – Zespół Szkół Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach

Kategoria kelner: 

I miejsce – Gabriela Kubik i Karolina Pietras – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie
II miejsce – Karolina Kowalska i Robert Szczałba – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie
II miejsce – Aleksandra Stańczyk i Wiktoria Wróbel  – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
III miejsce – Weronika Komenda i Natalia Limanówka – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida
III miejsce – Kinga Kwaśna i Agnieszka Motyka – Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu

Kategoria barman: 

I miejsce – Patrycja Mikołaczyk – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
II miejsce – Oskar Luzar – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie
III miejsce – Justyna Grząbel – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida
III miejsce – Dawid Sikora – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Władysława Reymonta w Wiśle

 

Poprzedni artykułNastępny artykuł