• Librus logoBIP LogoFacebook logoIkona Instagram Logo Krakowa Godło Polski
Aktualności

Bocuse d’Or 2021

4 listopada 2021 r. odbyła się polska selekcja do najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego Bocuse d’Or 2021. W tej edycji brał udział nasz absolwent Łukasz Cichy – szef kuchni restauracji Biała Róża wraz z pomocnikiem Hubertem Kwiatkiem – uczniem klasy III e Branżowej Szkoły I stopnia, którzy uzyskali III miejsce w Starciu Kulinarnych Gigantów. Serdecznie im gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. W czasie 5 godzin i 35 minut kandydaci sporządzali przed publicznością dwa dania – każde w 15 porcjach. Pierwsze danie na talerzu należało przygotować z bałtyckiego śledzia, jabłka oraz śmietany 18%. Drugie danie należało podać na platerze. W skład tego dania wchodził rostbef, ogon wołowy, świeże pomidory malinowe oraz dynia.

W tym wydarzeniu brali także udział wybrani uczniowie naszej szkoły: Alan Sadowski, Wiktoria Powroźnik, Szymon Pelson, Damian Głowa, Natalia Włoczkowska, Robert Szczałba. W trakcie zmagań konkursowych wytrwale pomagali startującym kucharzom. Byli drugimi pomocnikami, do zadań których należało dbanie o porządek na stanowisku pracy oraz wykonywanie prac zleconych przez szefa. Dla uczniów praca przy tak znakomitych kucharzach była ogromnym doświadczeniem oraz z pewnością stanie się inspiracją do dalszego rozwoju zawodowego.

 

Poprzedni artykułNastępny artykuł