Od 16 do 18 maja 2023 r. gościliśmy grupę 30 nauczycieli gastronomii z całej Polski, którzy odwiedzili naszą szkołę w ramach seminarium wyjazdowego „Dobre praktyki w małym przetwórstwie i sprzedaży bezpośredniej” zorganizowanego przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie we współpracy z naszą szkołą. Nauczyciele w ramach warsztatów, uczestniczyli w bogatym programie szkoleniowo-kulturowym. W pierwszy dzień mieli okazję spróbować kilku serów zagrodowych z Francji na warsztatach prowadzonych przez Kamila Wernickiego, właściciela sklepu 'Pod Czerwonym Kogutem’ i współautora książki ’ Ser. Dojrzewający poradnik dla koneserów’. Następnie udali się na zwiedzanie Nowej Huty oraz Starego Kleparza, gdzie zapoznała się z historią targowiska i produktami lokalnymi, które są tam sprzedawane. Funkcję przewodnika pełniła pani Monika Zacharska-Dudek. Obok Kleparza znajduje się restauracja Filipa 18, w której szefem kuchni jest Marcin Sołtys. Szef znany jest z tego, że korzysta ze skarbów kleparskiego rynku w swojej kuchni, więc grupa nauczycieli miała okazję spróbować smacznych dań z wykorzystaniem produktów lokalnych podczas serwowanej tam kolacji. Drugi dzień szkolenia upłynął grupie na warsztatach kulinarnych pod czujnym okiem szefa Mateusza Suligi, który na co dzień kieruje kuchnią hotelu H15 Luxury Palace. Grupa przygotowywała dania z dziczyzny od firmy Las-Kalisz, były to dania z perliczki, sarny oraz dzika z wykorzystaniem lokalnych warzyw i owoców. Nauczyciele uczestniczyli także w warsztatach z wypieku pieczywa prowadzonych przez wicedyrektora Tomasza Derę, gdzie przygotowali bułki z oscypkiem oraz chleb z burakiem i żurawiną. Po intensywnym poranku, grupa udała się do Ojcowa, aby posłuchać historii o Pstrągu Ojcowskim, a także spróbować go w pięknym otoczeniu Ojcowskiego Parku Narodowego. Spotkanie prowadziła jedna z właścicielek pstrągarni Agnieszka Sendor. Następnie nauczyciele udali się na Rynek Główny, gdzie odwiedzili najsłynniejsze restauracje krakowskie, a także wysłuchali historii o kulinariach krakowskich. Wieczorem grupa miała okazję spróbować dań z kuchni małopolskiej w jednej z najbardziej znanych i smacznych restauracji grodu Kraka ,,Biała Róża”, której szefuje Łukasz Cichy. Ostatni dzień upłynął nauczycielom na wykładzie ,, Produkty tradycyjne i regionalne województwa małopolskiego’’ przygotowanym przez panią Gabrielę Puszko, dyrektor biura Instytutu Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz na warsztatach kulinarnych z szefem Łukaszem Cichym i wicedyrektorem Tomaszem Derą. Były to warsztaty z wykorzystaniem małopolskich smaków oraz wypieku obwarzanków i bajgli. Zwieńczeniem wizyty było seminarium podsumowujące szkolenie, prowadzone przez panią Małgorzatę Pawlonkę, konsultantkę z KCER oraz uroczysty pożegnalny obiad, przygotowany przez naszych uczniów.
Bardzo dziękujemy firmie Las Kalisz za bezpłatne przekazanie surowca na warsztaty z dziczyzny oraz Instytutowi Rozwoju Obszarów Wiejskich za tradycyjne i regionalne produkty z Małopolski. Podziękowania kierujemy do Krajowego Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie za możliwość współpracy przy organizacji seminarium z warsztatami kulinarnymi.