XXVI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych -„Wiosenne przebudzenie” WYNIKI
7 marca 2025 r. odbyła się XXVI edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Tegoroczny temat „Wiosenne przebudzenie” oraz zaproponowane przez nas składniki i zadania techniczne nawiązywały we wszystkich konkurencjach do tytułowej WIOSNY. Reprezentanci trzydziestu ośmiu szkół z Polski i zagranicy rywalizowali w czterech kategoriach: kucharz, cukiernik, barman oraz kelner. Pracę uczestników oceniało trzydziestu pięciu jurorów. Mistrzowie kuchni
i cukierni, profesjonalni barmani i przedstawiciele polskiej gastronomii docenili wysoki poziom konkursu, zaangażowanie i kreatywność każdego z zawodników.
Zapraszamy do zapoznania się z wynikami konkursu:
BARMAN – kategoria międzynarodowa
III miejsce – Natálie Přikrylová – Střední škola gastronomie a obchodu Zlín , Czechy,
II miejsce – Tomaš Malina – Stredná odborná škola obchodu a služieb Martin,
Słowacja,
I miejsce – Nela Stankušová – Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o., Czechy,
BARMAN – kategoria polska
III miejsce – Mateusz Puto – Technikum w zespole Szkół im. ks. Józefa Tischnera w Dobczycach,
II miejsce – Marcin Drabik – IV Technikum Gastronomiczne w Zespole Szkół Ogólnokształcących
i Zawodowych im. Bohaterów Monte Cassino w Lubniu,
I miejsce – Patryk Brózda – Technikum w Zespole Szkół Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach,
KELNER –kategoria międzynarodowa
III miejsce – Aneta Lyčková Denka Drápková – Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o., Czechy,
II miejsce – Vanessa Štrbăkovă Vanesa Mală – Stredná odborná škola obchodu a služieb Martin, Słowacja,
I miejsce – Tereza Urbanová Sára Garguláková – Střední škola gastronomie a obchodu Zlín , Czechy
KELNER-kategoria polska
III miejsce – Julia Szynalska Daniel Pyka – Technikum w Zespole Szkół Gastronomiczno-Usługowych im. Marii Dąbrowskiej w Chorzowie,
II miejsce – Natalia Łuczak Tomasz Kot– Technikum w Zespole Szkół im. Wincentego Witosa w Suchej Beskidzkiej,
II miejsce – Amelia Bara Kinga Brzyska – Technikum nr 1 w Zespole Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie-Skłodowskiej w Jarosławiu,
I miejsce -Emilia Jankowicz Aleksandra Konieczna – Technikum im. dr Józefa Aleksiewicza w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdrój,
I miejsce – Magdalena Pluta Kamil Leja – Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 im, Henryka Sucharskiego w Krakowie,
CUKIERNIK-kategoria międzynarodowa
III miejsce – Lea Špirková – Stredná odborná škola obchodu a služieb Martin, Słowacja,
II miejsce – Klaudie Brůnová – Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o., Czechy,
I miejsce – Mária Zelinková – Stredná odborná škola služieb , Prešov , Słowacja,
CUKIERNIK-kategoria polska
III miejsce – Kamila Mlak – Branżowa Szkoła I stopnia nr 2 w Zespole Szkół im. Wincentego Witosa
w Suchej Beskidzkiej,
II miejsce – Julia Kowalczyk – Technikum Turystyczno-Gastronomiczne w Zespole Szkół Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach,
I miejsce – Kacper Boratyn – Branżowa Szkoła I stopnia nr 11 w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. Henryka Sucharskiego w Krakowie,
KUCHARZ- kategoria międzynarodowa
III miejsce – Alisa Bilyk – Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov s. r. o., Czechy,
II miejsce – Viktor Vaśina – Střední škola gastronomie a obchodu Zlín , Czechy,
I miejsce – Šimon Nykl – Střední škola gastronomie a obchodu Zlín, Czechy.
KUCHARZ-kategoria polska
III miejsce – Zuzanna Sysoł – Technikum im. dra. Józefa Aleksiewicza w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdrój,
II miejsce – Faustyna Olejarz – Branżowa Szkoła I stopnia nr 2 w Zespole Szkół Spożywczych
i Biznesowych im. Marii Curie – Skłodowskiej w Jarosławiu,
I miejsce – Norbert Gniewek – Technikum w w Zespole Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.