Nauczycielka naszej szkoły, pani Magdalena Nosek, w terminie 20-26.06.2024r. uczestniczyła w kursie zawodowym w restauracji Lava’s Cucina w turystycznej miejscowości Paralia Katerini w greckim regionie Pieria.
Szkolenie dotyczyło sporządzania potraw tradycyjnej kuchni greckiej w zakresie przygotowywania potraw śniadaniowych i obiadowych serwowanych w restauracji w formie bufetu. Były to potrawy z owoców morza, ryb oraz typowe grecke dania: musaka, suwlaki, tzatziki, dolmades, gyros. Do produkcji używane były charakterystyczne lokalne surowce: feta, oliwa, bakłażany oraz przyprawy.
Dzięki uczestnictwu w mobilności, które było dofinansowane przez Unię Europejską w ramach akredytowanego projektu 2023-1-PL01-KA121- VET-000137786 pani profesor Nosek poszerzyła swój warsztat pracy, co z pewnością przyniesie korzyści w pracy zawodowej z młodzieżą.