22 marca 2023 r. gościliśmy grupę 24 uczniów wraz z 3 nauczycielami ze szkoły URMA Mayenne z miejscowości Laval we Francji. Uczniowie doskonalili swoje umiejętności z gotowania, pieczenia, nakrywania do stołu i miksologii.
Pierwsza grupa uczniów wraz z szefem Łukaszem Cichym przygotowali ciepłą zakąskę z domową kiełbasą podaną na musie chrzanowo-jabłkowym i oliwie pietruszkowej, na danie główne uczniowie wykonali roladę z królika i kurczaka podaną z kluskami śląskimi, puree z marchewki i marchewkami marynowanymi w pomarańczach.
Na deser przygotowano tradycyjną wielkanocną babkę cytrynową podaną z sorbetem malinowym.
Grupa piekarzy wraz z Kamilem Apostolikiem i Christophe Guesne upiekli wspólnie tradycyjne żydowskie bajgle i chałki.
Z kolei grupa kelnerów pod okiem pani Małgorzaty Kosek-Ankus i naszych uczniów uczyła się nakrywać do stołu i stawiała pierwsze kroki w miksologii, sztuce mieszania koktajli.
Uczniowie francuscy wykonali soft drinki typu long i martini na bazie soków owocowych, musów i syropów.
Wszyscy spisali się na medal, a po owocnych warsztatach wszyscy wspólnie zjedli lunch, na którym serwowano dania i wypieki wcześniej przygotowane przez francuskich i polskich uczniów.